Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Петковден е! Честит празник!

Петковден

Честит Петковден!

Днес Българската православна църква почита паметта на Света Петка – Параскева Търновска.

Света Петка е една от най-обичаните и тачени светици на българския народ. Тя се приема за за закрилник на дома и семейството.

Преданията разказват, че още 10-годишна света Петка решила да се посвети на Бога и да помага на бедните в родния си град Епиват. След паметната за историята ни битка при Клокотница цар Иван Асен II поискал мощите на светицата да бъдат пренеси в Търново. Днес обаче те се намират в румънската митрополитска църква в Яш.

С петковден се отбелязва и прехода към зимата и зимните празници.

Затова в народните поверения денят е наричан още Зимен Петковден. С него се отбелязва края на земеделската работа – последната есенна сеитба и прибирането на реколтата. Затова народната мъдрост гласи: „На Петковден ралото да ти е под стрехата”.

С Петковден започват и годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните. Затова в някои райони у нас се правят питки, намазани с мед и наречени на светицата.

На днешния празник се правят родови курбани, сборове и алужби за здраве и плодородие. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца.

петковден

Друго важно поверие, свързано с празника, гласи: Ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се струпват на едно място – зимата ще е тежка и снежна.

Днес да почерпят:

Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Пеньо и Кева :). А ние им пожелаваме здраве и благоденствие!

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
дядо добри 11.02.2021

Манастирът в с. Копривец – едно от любимите места на Дядо Добри

текст и снимки: Светла Петрова Няма човек, който да не е чувал за светеца от Байлово – Дядо Добри, който ни […]

Прочети още
църкви 01.05.2021

Куполи на вярата: 13 забележителни църкви в Европа

Независимо дали сме религиозни или не, в нашите списъци за пътуване винаги присъстват и поне няколко църкви, които да посетим […]

Прочети още