Пхенян – “макетният град” на Северна Корея


От идеалните градове на Ренесанса до модернистичните утопии като Бразилия или Чандахар, „макетните“ градове са съществували през цялата история. Обаче Пхенян, столицата на Северна Корея, е мегаполис като никой друг. Кичозната, шарена и драматична архитектура на града често се сравнява с естетиката на филмите на Уес Андерсън, където е трудно да се направи разлика между реалността и театъра. Новата книга на Кристиано Бианки и Кристина Драпич отвежда читателите на фотографско пътешествие през уж социалистическата архитектура и грандиозните визии на потайната столица на Северна Корея, която била изцяло възстановена след корейската война.

Книгата носи заглавието ‘Model City Pyongyang’ и съдържа 200 цветни илюстрации на сгради рядко виждани от хората извън Северна Корея, както и архитектурни чертежи, разкриващи планирането зад сложния символизъм в градския пейзаж. Изображенията се допълват от текстове на експерти по корейската архитектура, включително и един откъс от “За архитектурата” от Ким Чен Ир, баща на настоящия лидер Ким Чен Ун. До снимките, Кристиано Бианки и Кристина Драпич обясняват контекста на всяка забележителност — проучване, което беше подкрепено от студио Кoryo и Федерацията на градовете в Корея.

Учудени от изградената обстановка в града и от това как общността взаимодейства с нея, Бианки и Драпич желаят  да покажат театралната и понякога извънземна атмосфера. “Искахме да хванем това усещане на измислена реалност като следваме техниките, използвани от корейските художници при изобразяването на върховните водачи или свещените пространства,” казват авторите в увода на книгата.

“Бяхме очаровани от поразителния начин, по който небето е представено в изкуството и пропагандата – понякога един прост градиент на цветовете, понякога свърхнаситен залез или изгрев”, продължават авторите. Следователно фона на всяка снимка в книгата е заменен с цветен градиент, внушавайки идеализираното пастелно небе на пропагандните плакати на държавата.

‘Model City Pyongyang’ показва архитектурата на града в подробни детайли, от монументалните скулптури на брадви до символичните спортни зали и експерименталните жилищни концепции. Предговорът на книгата е писан от есеиста Пико Ийер, а изданието  съдържа също и есета от Ник Бонър и Симон Кокерел, както и на критика по архитектура Оливър Уейнрайт. ‘Model City Pyongyang’ се публикува от пресата на MIT и е достъпна за закупуване онлайн.

Източник: www.designboom.com