Планетата е по-зелена отпреди 20 години


Новото твърдение е подкрепено от 20-годишно събиране на данни от инструмент на НАСА, обикалящ около планетата ни на два сателита. Нарича се Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer, или накратко MODIS, и помага на учените да разберат с точност какво се случва в дълбочина 500 метра в почвата.
Как различните държави са помогнали за тази промяна

Китай

В държавата постоянно текат амбициозни кампании за засаждане на дървета в борба срещу климатичните промени, мръсният въздух и ерозията на почвата.

Индия

През 2017 г. Индия надхвърли собствения си рекорд за най-много засадени дървета, след като доброволци посадиха 66 милиона фиданки за 12 часа.

„Когато озеленяването на Земята е наблюдавано за първи път, предположихме, че е заради по-топлия и влажен климат и интензивното торене на почвата с въглеродния диоксид от атмосферата. Сега, когато знаем, че хората са основният принос за залесяването, ще го причислим към изчисляването на бъдещи модели. Това ще помогне на учените да правят по-прецизни предположения за поведението на различни земни системи, което пък ще помогне на държавите да решат какви мерки ще предприемат.“ – казва Рами Немани, учен в изследователския център на НАСА AMES.

Австралия

Правителството обяви дългосрочния си план да засади един милиард дървета до 2050 г. Предвиждат, че това ще подпомогне бизнеса, ще създаде нови инвестиции и работни места и ще подобри икономиката на страната.

Италия

В Милано планират да се засадят 3 милиона дървета до 2030, за да се справят по-ефективно с замърсяването на въздуха.

САЩ

В Ню Йорк са засадени 1 милион дървета само през 2015 г.

България

За последните 6 години са засадени над 356 000 нови дървета на територията на цялата страна. Един от виновници са една чиста инициатива от хората и за хората е ГОРАТА.БГ, която има за цел да засажда за България. Новата цел: 1 милион дървета за България до края на 2020-а година, с участието на възможно най-много доброволци, деца и млади хора.

Освен борбата срещу климатичните промени и мръсния въздух, дърветата спомагат да се отцежда дъждовната вода и да се намалят наводненията. Изследвания също така показват, че повече дървета, правят живущите в градовете по-щастливи и по-умни.

Агенция Кросс