Съоръжението, което е построено през 1950 година продължава да бъде най-натовареното между България и Румъния.

Планират основен ремонт на Дунав мост при Русе догодина

През следващата седмица ще се ремонтират фугите при възловото съоръжение, трафикът по него няма да се спира


текст и снимки: Силвия Петкова

Основен ремонт на Дунав мост при Русе ще има, но това ще се случи най-рано през следващата година. Това стана ясно от запитване на 1kam1 до Агенция „Пътна инфраструктура“. Повод за питането ни беше поредния наложителен спешен ремонт на възловото съоръжение, след като асфалтовата настилка пропадна преди дни и в моста се отвори дупка.

От АПИ уточниха, че планират козметичен ремонт, ако времето позволи през следващата седмица – между 7 и 12 декември, когато ще бъдат ремонтирани дилатационните фуги по моста. Допълниха още, че строителните работи ще се правят без спиране на трафика, като преминаването по съоръжението ще се осъществява в една лента, чрез пропускателен режим със сигнализиране с пътни знаци и сигналисти. Това от своя страна означава забавяне на преминаването на камионите от и към България и образуване на огромни опашки и от двете страни на моста.

Прогнозната стойност на текущите ремонтни дейности, извършвани сега, е 145 000 лв., които са планирани от бюджета на АПИ. Строителните дейности се изпълняват от „Пътинженеринг“, с което агенцията има договор за поддържане на републиканските пътища в област Русе.

Дунав мост е сред най-натоварените съоръжения у нас, тъй като се смята за най-прекия път на товарните автомобили. По данни на Гранична полиция дневно през него са преминавали между 1000 и 1400 товарни автомобила пътуващи в посока от и към Турция, Гърция и страните от Близкия изток. Двойно повече са леките и лекотоварни автомобили. Точно това огромно натоварване става причина за компрометиране на асфалтовата настилка на моста.

Направен е оглед на съоръжението и заключението на експертите е, че по асфалтовото покритие на моста има пукнатини и слягания, които са дължат на интензивния тежкотоварен трафик и продължителните високи дневни температури през летните месеци.

За началото на следващата година Агенция „Пътна инфраструктура“ планира да обяви обществена поръчка с предмет: „Изработване на технически проект за основен ремонт на Дунав мост между Русе и Гюргево. В момента се изготвяла необходимата документация за стартирането на тръжната процедура, а въз основа на техническия проект ще се възложат конкретните ремонтно-възстановителни дейности. Тогава ще стане ясна ицената за реконструкцията и ще бъде определен срокът за изпълнение.

Преди няколко години румънската страна направи цялостен ремонт на своя участък от моста. Такъв обаче от българска страна нямаше, тъй като не бяха планирани средства за реконструкцията му.

За разтоварване на трафика по Дунав мост при Русе се говори от години. Съоръжението, което е построено през 1950 година продължава да бъде най-натовареното между България и Румъния. Именно затова при обсъждането на вариантите за трети мост над река Дунав от управата на града настояваха то да бъде изградено именно край Русе.

 

още от Русе

Ремонтират отново Дъговия мост край Русе

Експерти правят оглед на ремонтиращия се Сарайски мост в Русе