Плаващ дом в Прага предлага страхотни гледки


Базираната в Чехия фирма Freedomky е заета със строителството на очарователни, енергийно ефективни, миниатюрни каюти. Но когато към екипа се обърща клиент, който иска да „живее свободно“ на вода, дизайнерите използват същите техники за пестене на пространство и енергия, които използват често за каютите. Така започва изграждането на Freedomky № 59, сглобяем кораб с гъвкав интериорен дизайн, който може да се използва като работно пространство или ваканционен дом.

Проектиран в сътрудничество с архитектурно студио Atelier Štěpán, корабът Freedomky е създаден директно от любовта на клиента към приключенията. Като почитател на дизайна на каютите на компанията, клиентът, който прекарва време в различни населени места в цяла Европа, искаше архитектите да проектират нещо, което да му позволи да създаде дом в Прага. Мъжът искаше да бъде близо до центъра на града, без да усети задръстваниятаи силния трафик на района. Следователно, дизайнерският екип и клиентът решиха да изнесат дома на водата.

Лодката е сглобяема конструкция, състояща се от два модула, поставени върху персонализиран стоманен понтон. Двете отделни единици са обединени в корабостроителница на 40 киломера северно от Прага. След като сглобяемата конструкция е завършена, отделните части са били теглени с лодка до мястото за инсталиране на дома в квартал Смихов в Прага. Пътуването отнема 18 часа, като компонентите на корпуса преминават под 14 моста, включително известния Карлов мост.

Изработени от същите материали като кабините на Freedomky, външните стени на лодката са изработени от екологично чисти дървени компоненти. Поради влажната среда, дизайнерите заменят фасадата от лиственица, която обикновено се използва в техните каюти, с трайни плочи от циментови влакна

Работейки в рамките на фирменото мото на „свободното изкуство да живееш навсякъде“, екипът на Freedomky се заема да проектира плаващ дом с спиращ дъха интериор, пригоден за нуждите на собственика. Основната цел бе да се създаде гъвкаво пространство, където корабът да се използва като офис с висок дневен кът или почивка през уикенда за гостите.

Интериорът на кораба е светъл и просторен, с модерно обзавеждане, което е гъвкаво в предназначението си. Масата за хранене може да се използва и като работно място, например. Стените в цялата лодка са боядисани в ярко бяло, а интериорът се възползва от естествената светлина, която се излива от плъзгащите се стъклени врати и изобилните прозорци. По желание на собственика има голяма тераса на покрива, която може да бъде засадена с растителност.

Източник: Inhabitat.com

Снимки: Freedomky