Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Плаващ курорт е изцяло на слънчева енергия

Оглеждайки се в красотата на Малдивите, този нов кей представлява част от екотуристически комплекс захранван изцяло от слънчевата енергия. Открит в края на 2018 г., Kudadoo Maldives Private Resort е проектиран от базираната в Ню Йорк архитектурна фирма Yuji Yamasaki Architecture (YAA). Венецът на курорта е The Retreat, двуетажен развлекателен център, покрит с покрив от слънчеви фотоволтаични панели.

Разположен на частен остров, Kudadoo Maldives предлага 15 просторни жилища, вариращи от една до две спални. Всяко жилище е с площ над 300 квадратни метра и се отваря към басейн с площ 44 квадратни метра и безпрепятствена гледка към океана. Гостите могат да се възползват и от частен иконом, изискано ръчно изработени мебели и модерни осветителни тела, включително телевизор и съраунд звукова система.

Устойчивостта е водеща при дизайнерските решения на архитектите, които минимизират въздействието върху околната среда, където е възможно. Курортът е изграден главно от екологичносъобразни материали като дървен материал от сертифицирани гори в Канада, Нова Зеландия и Индонезия. Потреблението на енергия се намалява благодарение на енергийно ефективните охладителни системи, напълно автоматизираните светлини и пасивните конструктивни характеристики, които насърчават напречната вентилация.

„Слънчевата концепция трябва да бъде информативна и убедителна, тъй като е продуктивна. С един поглед посетителите могат да оценят размера на слънчевия покрив и след това да разберат връзката с мащаба на обслужваният от него курорт. Когато се приближите по-близо, дизайнът на сградата разкрива геометрия, която не само максимизира производството на електроенергия, но и минимизира консумацията на електроенергия, като позволява на слънчевата светлина да проникне през празнините между панелите, като минимизира използването на изкуствена светлина през деня. „, казват представители на курорта.