Плаваща офис сграда пуска котва в Ротердам


Базираната в Ротердам архитектурна фирма Powerhouse Company представи проекти за уникална плаваща офис сграда, която ще бъде закотвена в историческото пристанище на Ротердам в Рийнхафен. Създадена като новото седалище на Глобалния център за адаптация (GCA), съвременната структура ще използва широк спектър от мерки за устойчивост като топлообменни практики и зелен покрив. Сградата, наречена Floating Office Rotterdam, също ще бъде изградена изцяло от дървен материал.

Водена от бившия председател на ООН Бан Ки-мун, заедно с основателя на Microsoft Бил Гейтс и управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, GCA се фокусира върху смекчаването на климатичните промени чрез технология, планиране и инвестиции. Floating Office Rotterdam капсулира ценностите на организацията със своя устойчив дизайн и ще служи като демонстрация на новаторски характеристики, които са устойчиви на климата. Очаква се уникалната сграда да бъде открита от генералния секретар Бан Ки-мун и кмета на Ротердам Ахмед Абуталеб по време на международната среща Summit on Adaptation през есента 2020 г.

Строителството на Floating Office Rotterdam ще започне през пролетта на 2020 г. на площадките Van Leeuwen в Масхавен, преди да бъде изпратен до Рийнхавен. Дървесината ще се използва като основен строителен материал за намаляване на въглеродния отпечатък на сградата, докато пасивните слънчеви принципи и дизайна за намаляване на енергийните нужди ще са основни характеристики на новата сграда. Освен офис пространство, Floating Office Rotterdam  ще включва и ресторант с голяма външна тераса и плаващ басейн в река Маас.

„Проектирането на устойчива, плаваща офисна сграда беше много предизвикателна мисия и ние подходихме към нея по интегриран начин“, казва Нане де Ру, архитект и основател на Powerhouse Company. „Използвайки водата на Рийнхавен за охлаждане на сградата и използвайки покрива на офиса като голям енергиен източник, сградата е наистина напълно независима. Сградната конструкция е проектирана с дърво като може лесно да бъде демонтирана и използвана повторно. Сградата е готова за кръговата икономика. “

Източник: Powerhouse Company, Inhabitat.com