Плажна вила е на 100% самозахранваща се


Базираната в Сидни фирма Casey Brown Architecture откри прекрасен плажен дом на отдалечен крайбрежен район в Южен Уелс. Замислена като модерна плажна вила, „Харт Хаус“ е закътана дълбоко в стръмна скала с изглед към океана. Къщата е достъпна само с лодка. Тя е покрита с алуминиева обвивка и не евързана към каквато и да било мрежа, а разполага със слънчеви панели на покрива, системата за събиране на вода и системата за отпадъци.

Според архитектите обикновената обвивка и форма на дома е „съвременна интерпретация на типичната едноетажна австралийска вила на плажа“. Използвайки невероятния пейзаж като допълнително вдъхновение, архитектите се фокусираха върху създаването на енергийно ефективен дом, който да бъде едновременно устойчив и самоподдържащ се.

Поради отдалечеността си, домът е достъпен само по вода, което означава, че структурата трябва да бъде не само устойчива, но и самодостатъчна. Масивът от слънчеви панели на покрива генерира достатъчно енергия, за да отговори на нуждите на жителите. Освен това, проектът има интегрирана система за събиране на дъждовна вода, а отпадъците се обработват на място.

Облечена в гофрирана алуминиева обвивка, къщата на плажа е добре защитена от местния климат като суровата сол, студените ветрове и дори пожарите. Само предната част на дома е оставена изцяло изложена с голяма стъклена стена, съставена от няколко панела от пода до тавана, които осигуряват изобилие от естествена светлина и зашеметяваща гледка към океана. Гофрираната алуминиева обвивка на дома е с малки отвори, поставени в големи рамки, които позволяват оптимална вентилация.

Интериорният дизайн на триетажния дом създава хармонична връзка с околната среда. Покрит в брезов шперплат с дървени подове и големи прозорци, жилищната площ на последния етаж е топъл, светъл оазис. Под хола има спалня, която води към тераса. Терасата е разположена на база, също изработена от пясъчник, която се спуска надолу към плажа през различни стъпалови подпорни стени.

Източник: Inhabitat.com