Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Плевен разреши изграждането на фотоволтаична система в СУ „Иван Вазов“ 

Общинският съвет на Плевен даде „зелена светлина“ за проектиране и изграждане на фотоволтаична електроцентрала върху покрива на съществуващи сгради на Средно училище „Иван Вазов“ в града.

Целта на изграждането на фотоволтаична централа е да бъде обезпечена част от необходимата ел. енергия за поддържане на оптимални условия и благоприятен микроклимат в сградите на училището. Предвидената инвестиция е обоснована с повишените цени на електроенергията. Както и с тенденцията за използване на ресурси от екологични и възобновяеми енергийни източници, съобщават от общинската администрация. Очакванията са фотоволтаичната система, при слънчево време, да достига максимална мощност от 160 kW. 

„При положение че консумацията на климатичната система в училище е 100 kW, това означава, че с произведената енергия ще се покрива голяма част от консумацията на ток. Слънчевото ни училище ще се радва на тази електрическа независимост. А тя със сигурност ще му се отплати през годините“, коментират решението за проекта от СУ „Иван Вазов“, Плевен.

Съветниците на Плевен подкрепиха и други две предложения, свързани с производството на ел.енергия от фотоволтаични системи.

Те са за изграждане на абонатни отклонения за присъединяване на фотоволтаични електроцентрали в две населени места в общината. Това са село Пелишат и село Мечка.

снимка: freepik.com

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
29.03.2022

Соларна оранжерия произвежда храна и енергия в градски условия

Екологичната, устойчива архитектура има своите традиции още от древни времена, когато органичните материали са били използвани за контролиране на температурата […]

Прочети още
соларни панели 15.04.2022

Предлагат законодателни промени за улесняване монтажа на соларни панели

Бизнесът за възобновяема енергия в България подготвя предложения за законодателни промени за улесняване монтажа на соларни панели. Това стана ясно […]

Прочети още