Пловдив се похвали с нов красив фонтан (снимки)


Фонтанът на езерото с мечката на Бунарджика отново заработи след повече от 40 години. Първите проби бяха направени днес в присъствието на заместник-кмета Златин Велев и кмета на район „Централен“ Георги Стаменов.

В момента тече цялостно обновление на зоната. Водните атракциони ще се управляват от специален софтуер. През нощта фонтанът ще се осветява с художествено осветление.

„Надявам се пловдивчани да харесат това водно огледало и да стане любимо място за посещение, а не както допреди година – запустяло и тъмно“, обясни Георги Стаменов. Водните ефекти ще се синхронизират със светлина, а в последствие и с музика и прожектиране на 3D мапинг. Инвестицията е малко над 200 000 лева.

250 кубика вода на час се завърта на фонтана. Най-високата струя на водата е 2,50, страничните са до 1,50 метра. Комбинацията от цветове за художественото осветление е до 64 000. Коритото на езерото е облицовано със сиенитни плочки и в съответствие с околната среда на тепето.

Предстои да се завърши ремонтът като се постави ново осветление, извърши се обрушване и обезопасяване на скалите и се довършат каменните пързалки. В по-ниската част на площадката ще има атракциони за деца с указателни и информационни табели, ще има батут, маси за игра на табла.

Служители на общинска охрана постоянно ще пазят зоната от нарушители, ще бъде поставено и 24-часово видеонаблюдение заради евентуални вандалски прояви, каквото имаше наскоро с изпочупени пейки на главната алея на Бунарджика.

Цялата растителност на хълма е обследвана, защитените видове са описани, премахнати са саморасляците.

Общата инвестиция за облагородяване на хълм Бунарджика е 2 милиона лева.

Ремонтирани са всички алеи, чийто паваж е пренареден, подменени са водопроводите и канализацията, напоителната система.

Източник: Община Пловдив