Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

По-млади хора са вземали жилищен кредит през 2020 г.

жилищен кредит

По-млади хора са вземали жилищен кредит през кризисната 2020 г. спрямо предходната, сочи банков анализ. Като най-чести потребители се запазва профилът семейни мъже – 63 %, за разлика от почти наполовина по-ниския процент жение – 37 %. Средната възраст на теглещите ипотечен кредит през 2020 г. е 37 години, което е с над една година по-малко в сравнение с 2019 г. А средният срок на изплащане на кредита е около 23 години.

Според анализа на Райфайзенбанк банката отчита 8 % ръст на кредитния портфейл в сегмент Граждани, в това число и жилищните кредити. По думите на Ани Ангелова, изпълнителен директор с ресор Банкиране на дребно, банката е отпускала ипотечни кредити без никакво забавяне през цялата 2020 г. А това е един от показателите, че този бизнес не е бил засегнат от създалата се безпрецедентна обстановка.

Промените, които банката отчита са по-скоро в промяната на предпочитанията на клиентите към типа закупуван имот. Тази промяна е логично следствие от променения начин на живот и функции на дома в ежедневието на потребителите. През 2020 г. с жилищен кредит от банката са се купували предимно апартаменти – 90 %. С останалите 10 % – къща или вила.

Нарастват предпочитанията на хората и към монолитното строителство – 78 % от жилищата спрямо 76 % през 2019 г. А също и към все по-нови сгради –- 53 % от жилищата, купени с ипотечен кредит, са построени след 2000 г. За сравнение, този дял е бил 49 % година по-рано.

снимка: Freepik

Вижте още: