Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Почина основателят на най-голямата архитектурна фирма в света

Арт Генслер

Арт Генслер, който превърна своя бизнес за интериорен дизайн в най-голямата архитектурна фирма в света, почина на 85-годишна възраст.

Освен с факта, че едноименната му компания за архитектура и интериорен дизайн е определяна за най-голяма в световен мащаб, Генслер остава в историята и с много от най-известните сгради по света, които е проектирал. Редица университети, хотели и изобщо сгради с различно предназначение по целия свят.

Роден в Ню Йорк през 1935 г., на 30-годишна възраст Арт Генслер основава M. Arthur Gensler Jr. & Associates, Inc., заедно със съпругата си и техния бизнес партньор Джеймс Фолет. Но това, което започва като малък интериорен магазин, много скоро разширява обхвата си, за да обхване архитектурата, планирането и консултациите. С работа и последователност компанията се превръща в световен гигант с хиляди работници и офиси в 50 града по целия свят.

Shanghai Tower, втората по височина сграда в света. /снимки: Gensler/

“Вярвам, че тази сграда ще бъде символът на Китай.” /Арт Генслер/

През 2019 г. приходите на най-голямата архитектурна компания са оценени на над 1,5 милиарда долара – над два пъти повече от следващата най-голяма фирма, според класация на списание Building Design + Construction.

Освен с архитектурния си бизнес, Арт Генслер беше и признато име в света на интериорния дизайн. Личната му философия „отвътре навън“ е това, което го води в работата му като интериорен дизайнер.

„Всичко, което сме днес, се дължи на нашите клиенти – не само защото ни дават възможности, а защото ни насърчават да се учим от тях, да растем с тях, да ходим с тях в цялата страна и след това по целия свят.“

Арт Генслер

Генслер се оттегля от поста главен изпълнителен директор на компанията през 2005 г., въпреки че продължава да изпълнява длъжността председател до 2010 г.

Кулите-близнаци в Кувейт – референтна арабска архитектура, изпълнена от Студио Gensler. /снимки: Gensler/

„Той демонстрира как дизайнът има силата да създаде по-добър свят. Той ни показа, че всичко е възможно.“

С тези думи екипът на най-голямата архитектурна компания в света се сбогува с Арт Генслер.

11.05.2021

Последна среща: Хелмут Ян, за когото по-малкото не беше повече

Хелмут Ян, архитектът, чийто подпис е върху едни от емблематичните сгради в Америка, загина при велосипедна катастрофа на 81 години. […]

Прочети още
26.01.2021

Дизайнерите, които си отидоха през 2020 г.

снимка:Niklas Halle’N През 2020 г. изгубихме някои от най-големите светила на дизайнерската индустрия. Франсоа Катру Израстнал в Алжир, където е бил […]

Прочети още