Виж 1към1

Експерти обсъдиха важните за Пловдив инфраструктурни проекти

Прочети още

Почивки на морското дъно…буквално!

Нищо чудно след време хотелите, построени с умопомрачаващи гледки във висините да започнат да се конкурират с тези с изглед към дълбините. По света вече има доста примери, които потвърждават интереса към почивки буквално на морското дъно. Вълнуващите тайни на подводния свят стават все по-достъпни и то в хотелска обстановка.

Подводните съоръжения за отдих и развлечение разчупват наведнъж две представи.

Първият разбулен мит е, че гмуркането не може да стане без да се намокриш, а вторият, че „нависоко“ е по-красиво от „надълбоко“.

Хотел Конрад Рангали

Ако искате спомените от медения ви месец завинаги да останат изящно гравирани в съзнанието ви, със сигурност трябва да изберете дестинацията хотел Конрад Рангали на Малдивите. По-специално неговия ексклузивен апартамент за младоженци.

Като един от най-изисканите хотели в света, освен няколкото луксозни вили със зашеметяваща гледка към морето и очарователните спа почивни кътчета, този хотел разполага и с нещо наистина специално за всички, които търсят незабравими преживявания.
В крайна сметка кой не би помечтал, дори и тайничко, за нощ прекарана на морското дъно с панорамна гледка към живота на морските обитатели.

 

Подводно курортно селище Посейдон

Давайки изцяло ново значение на израза „под вода“, подводния курорт Посейдон предлага на посетителите си релаксиращи дни. Прекарани под вълните в стая, направена почти изцяло от акрилно стъкло.
Курортът се намира на остров Фиджи и предоставя на гостите си частен самолетен транспорт. От лтището на Фиджи до остров Посейдон. Тук те преживяват една незабравима седмица. Две от нощите си са в подводен хотел, като на посетителите е на разположение подводницата Triton 1000.

Хотелските стаи в курорта определено имат гледка „море“:)))

Нещо повече, на 40 левги под вода  можете спокойно да се излегнете в спалнята си и да споделите почивката си с разнообразни морски обитатели.

В комплекса ще намерите немалко удобства и предизвикателства. Изумителнк коралови рифове за разглеждане, множество ресторанти, обредна зала, подводна библиотека. Пет звездният курорт е дело на американския подводен инженер Брус Джонс.

Ресторант Червена морска звезда


Този ресторант се радва на засилен световен интерес още от появата на идеята за него. Уникалната концепция и впечатляващият интериорен дизайн на Червената морска звезда са изцяло в съответствие съобразени с изискванията на „зеленото“ строителство. Изключително сложният процес на изграждане е в унисон със запазването на кораловия риф около конструкцията.
Този хотел е построен от първокласни експерти и за изграждането му е внесено оборудване от всички краища на света. Подводният етаж на комплекса е във формата на звезда. Служи като обсерватория, където се намират ресторантът и барът.

Това е единствената нощна подводна обсерватория, в която се използва мека  и подходяща светлина. Тя не нарушава живота на морските обитатели.

В това райско кътче можете наистина да усетите подводния живот. Да се потопите напълно сухи в дебрите на вълнуващия свят на морското дъно.
Спиращата дъха гледка на стотиците тропически морски създания в цветната коралова градина на обсерваторията може да бъде наблюдавана от 62 броя панорамни прозорци. С аморфни очертания те опасват цялата площ на подводния етаж и са на пет метра под морското равнище.

Подводната „хижа“ на Джул

 

 

Това, което започва като изследователска лаборатория Ла Чалупа в Кий Ларго, Флорида, сега е подходящо място за почивка. Въпреки че все още функционира и като морска лаборатория. Това е първият подводен хотел в света, той отваря врати през 1986 г.
За да се влезе в къщата, гостите трябва да се гмурнат на седем метра дълбочина през Изумрудуният залив с обучени професионалисти, които ги водят.  Къщата за гости разполага с обща стая, изцяло оборудвана кухня и трапезария.
Скулптурен парк под водата (Гренада)

 


Какво по хубаво от подводна разходка, прекаране в разглеждане на скулптури. Когато отидете в Гренада ще имате тази възможност.
Там, край залива Molinere, се намира първият скулптурен парк под вода. Уникалната инсталация е дело на британския скулптор Джейсън де Кейърс Тейлър. Той направи  подобен проект на територията на Канкун. Наскоро арх. Диляна Икономова ни разказа за пътуването си до „Тихата еволюция“ – подводния музей в Канкун.
Властите в Гренада потвърждават, че скулптурите са имали благоприятен ефект върху екосистемата, защото са спомогнали за развитието на изкуствени морски рифове.
Шокиран от увреждането и унищожаването на рифовете, скулпторът, който е и водолаз, пристъпва към създаването на този зашеметяващ  проект. Използвайки скулптурите, той спомага за създаването на  изкуствени рифове.
Обектите умишлено са оставени да се рушат и да се покриват с жива растителност. Така придобиват автентично – мистичен  вид, обичаен за дълбоководните находки, а изкуствено създадените рифове и декоративни орнаменти са перфектен  фон за творбата на английския артист.

Гмуркането в този удивителен парк е едно от задължителните забавления за повечето гости на Гренада.

(Под)водна пързалка на БахамитеПързалката Serpent Slide, която се намира в курорта Атлантис Парадайс на Бахамите е част от увеселителните съоръжения в комплекса.
Курортът разполага с най-големия аквапарк в света – в 11-те му лагуни живеят около 50 000 морски животни и над 25 вида риби. Паркът има няколко зони – потъналите руини на Атлантида, лагуни на хищниците, обитавани от акули, баракуди, цветни корали и дълбоководни риби, лагуни с пясъчно дъно, където живеят риби скат, които в определени часове на деня могат да бъдат хранени от туристите, има и лагуни с типични бахамски костенурки. Виещата се пързалка завършва с прозрачен тунел, който е потопен в лагуната пълна с акули.
Хотел Utter Inn, Швеция

 
Езерото Маларен в Швеция е дом на причудливия и много привлекателен хотел Utter Inn, в който спалнята е на долния етаж –  на три метра под водата. Посетителите на подводната страноприемница пристигат до нея с лодка от пристанището във Вастерас.
Гостите на хотелчето влизат в къща, която плува на повърхността на водата. Спалнята на туристите е на „подводния етаж“, което им дава отлична гледка към създанията на морското дъно. Вечерята в хотела идва с лодка.

 

В един аквариум с акулите

 

Тъмносиният и леко зловещ свят на Shark Reef ще ви изправи лице в лице с някои от най-очарователните и в същото време опасни същества на земята. Единственият по рода си аквариум за хищници в Северна Америка предлага на посетителите си различни видове акули, огромни риби скат, застрашени зелени морски костенурки, пирани и други редки морски обитатели. Обкръжени от 1,6 милиона литра морска вода туристите се наслаждават на над 2000 животински вида.