Подкопани колони по виадуктите на магистрала „Струма“


Под един от виадуктите на магистрала „Струма“ се е образувалo голямо дере, което е подкопало няколко от носещите колони. Това сигнализираха зрители на Нова телевизия.

На магистрала „Струма“ Александра кара мотор с приятели. Когато минават под един от мостовете, се натъкват на неочаквана гледка. Случайно попаднахме на срутени масиви. Прилича на място, на което е минавала буйна река и е свлякло самата почва и е направило голямо дере, каза Александра Ангелова.

На места водата е изкопала дерета над 4 метра, а част от бетона под колоните на автомагистралата се е свлякъл. Изглежда много опасно, защото има срутени части от основата на колоните, не ми изглежда безопасно. Съвсем над нас е магистралата, каза още Александра.

Дълбокото дере е обхванало няколко от носещите колони на моста. Поне 2 със сигурност съм видяла, които са подкопани, може да има и на друго място. Малко по-надолу имаше една отчупена плочка, но предполагам, че не е голям проблем, заяви Александра Ангелова.

След като екипът ни видя на място как изглежда виедукта, потърсихме и „Пътната агенция“. Това, което виждаме на снимката и това, което установиха колегите, които бяха на оглед е, че това са остатъчни парчета бетон, които са били разлети по време на бетонирането на самата колона, каза инж. Иван Досев – член на УС на АПИ. Според експертите, няма опасност за пропадане на моста, няма и нужда от ремонт. Конструктивно няма абсолютно никакъв проблем, самите стълбове са изградени с пилотно сондиране, а не плоско. Пилоните са с дълбочина поне 20 метра, абсолютно няма никакъв проблем и гражданите да бъдат спокойни, каза още Досев.

От пускането на този участък на магистралата през 2011 г., до днес, ремонт на този мост не е правен, защото не се налагало. А ако се наложи, той ще е за сметка на данъкоплатците, защото гаранционният срок е изтекъл.

Смятам, че ако някой види такова нещо е хубаво да се сигнализира, за да може да реагира навреме, преди да има лоши инциденти, заяви Александра Ангелова.

Агенция Кросс