Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

Подпис от МК бави спасителен ремонт за постницата „Св. Лука“ в Рилския манастир

постницата

Подпис от Министерството на културата (МК) бави започването на спасителен ремонт за постницата „Св. апостол и евангелист Лука“ в Рилския манастир. Ако ремонтът не бъде започнат и завършен навреме, преди дъждовете, има опасност на комплекса да бъдат нанесени непоправими щети.

„Тук в планината, времето е доста непредвидимо и сезоните настъпват по-рано“, каза игуменът на Рилската Света обител Адрианополският епископ Евлогий за БТА. От манастира обясняват, че проблемът е, че през годините има приплъзване на пластове, които застрашават комплексът да рухне.

Това застрашава този изключителен паметник на културата и просветата, оцелял от 18-и век, да бъде погубен.


От светата обител уточняват, че проблем с финансирането на обекта няма. Парите за ремонта са отпуснати още през месец юни от правителството. Като паметник на ЮНЕСКО манастирът получава от държавата средства за поддръжка и реставрационни дейности.

„Разполагаме и със строители, необходимо е само министерството да даде своето разрешение“, казва още епископ Евлогий.

Застрашеният от разрушаване ансамбъл се намира на около 2 км от Рилския манастир, по пътеката към пещерата и гроба на Йоан Рилски. Там е запазена църквата „Св. Лука“, зидана от камък и хоросан през 1799 г. Издигната е в памет на Лука, племенник на Иван Рилски, който според преданието е живял като послушник при отшелника и е загинал там.

Комплексът е оформен в днешния си вид през 1843 г., когато Неофит Рилски пристроява стая за килийно училище, в която той е преподавател. Това е и едно от най-старите килийни училища в България.

Има данни, че именно там Неофит Рилски е написал бъгаро-гърцкия си речник. Там са получили образованието си и много видни българи, основоположници на културно-просветния живот в България, измежду които Христаки Павлович – Дупничанин, Аверки Попстоянов, Васил Чолаков, Авксентий Велешки и много други.

Предполага се, че олтарната абсида на храма е изрисувана от основоположника на Банската иконописна школа Тома Вишанов, известен като Молера. За останалата част от стенописите се твърди, че са дело на Христо Димитров – баща на Димитър и Захари Зограф. Наред с традиционните евангелски сцени, тук се редят ликовете на учениците на св. Йоан Рилски – светите Прохор Пшински, Гавриил Лесновски, Йоаким Осоговски.

снимки: Постницата „Св. Лука“, Рилски манастир
реставрация 03.06.2021

Одобриха проекти за реставрация на 23 недвижими културни ценности

Министерство на културата одобри дейности по консервация и реставрация на 23 недвижими културни ценности от национално и местно значение. Целевата […]

Прочети още
18.04.2016

Строителни и архитектурни културни паметници в България със световно значение 

През 1983 г. ЮНЕСКО обявява 18 април за Международен ден за опазване на паметниците на културата, за да увеличи обществената […]

Прочети още