Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Поевтиняват ли имотите в големите градове в страната?

картел

В четири от шестте големи града в страната с население от над 100 000 души цените на новите имоти са поевтинели. Националният статистически институт (НСИ) отчита спад до над 2% през второто тримесечие на годината за градовете София, Пловдив, Бургас и Стара Загора.

В София цените на новите имоти бележат спад от 2,3% за тримесечие, подобно и на тези в Бургас, където понижението е с 2,2 % надолу.

Поевтиняват и жилищата в Пловдив и Стара Загора, съответно с 0,5% и с 1,3%.

В останалите два големи града обаче – Варна и Русе, от НСИ отчитат ръст. За морската столица той е в размер на 7,1% за тримесечие. Тук статистиката не включва данните от продажбите в курортните комплекси. В Русе повишението на цените е сравнително по-слабо – положителният темп е определен в размер на 1,4% спрямо тримесечие по-рано.

При старото строителство данните сочат спад единствено в София, при това минимален – в размер на 0,9 %. Докато в Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора е отчетен ръст. За Пловдив той е в размер на 4,4%, за Бургас – 4%, за Варна – 3%, за Русе – 2,7%. Най-слабо са се покачили цените на съществуващи жилища в Стара Загора – с 0,9%.

Въпреки краткосрочния темп на понижение на цените в някои от големите градове на страната, на годишна база общият индекс на цените на имотите в тях е нагоре.

По данни на НСИ за година цените на жилищата в София са се покачили с близо 12%. Следват ги тези в Пловдив, Стара Загора и Русе – с ръст от над 8%. Във Варна годишното поскъпване е в размер на 7,5%.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

жилища 13.09.2021

Купувачите на нови жилища търсят имоти с баня към всяка спалня, а защо не и с дрешник или кабинет

Близо 60% от купувачите на жилища ново строителство предпочитат да имат баня към всяка спалня в него. Това показва проучване […]

Прочети още
15.07.2021

Топ 10 на най-скъпите имоти в София

Човек никога няма да бъде щастлив на мястото, което страстно иска да напусне. Не помня на кого е този цитат, […]

Прочети още