Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Полъх от Адриатика: стари каменни стени в нов интериор

интериор

Оригинални каменни стени, мека цветова гама и адриатически нюанси превръщат тази историческа къща, разположена в стария град на Пераст в модерен и удобен дом с впечатляващ интериор.

Едно от предизвикателствата пред архитектите от белградското студио Fluid при реконструкцията на къщата е, че е част от архитектурния комплекс от къщи в Пераст, строени предимно през 17 и 18 век, които са под закрилата на ЮНЕСКО.

Каменните стени – полъх от миналото, запазен в настоящето

За да запазят ненарушен историческия контекст на средата и да адаптират вътрешното пространство към нуждите и начина на живот на съвременния човек, архитектите трябва да запазят фасадата на къщата. Същевременно обаче успяват да привнесат този каменен елемент и в интериора. За целта мазилката вътре е отстранена, за да се стигне до оригиналните каменни стени на къщата.

интериор
Къщата се състои от приземен и още два етажа, има и таванско помещение.

Съобразявайки се с местния закон за опазване на недвижимото културно наследство архитектите трябва да се съобразят и с още нещо – да запазят оригиналните прозорци, които трябва да бъдат боядисани в бяло.

Първоначалната архитектурна структура и разпределението на пространството също са запазени. Основните жилищни зони – кухня, хол и трапезария, баня и мокро помещение са разположени на приземния етаж. А спалните с баня към всяка една са разположени на горните етажи, включително и на таванския етаж.

Тези на пръв поглед дребни детайли оформят и цялостната визия на интериора, който определено придобива морско-скандинавски характер.

С изглед към морето

Пераст може би е едно от най-магнетичните места по адриатическото крайбрежие на Черна Гора. Някога икономическо средище, тук все усеща се усеща силното венецианско и като цяло италианско влияние.

С оглед на това, че е разположен на брега, съвсем логично е, всички къщи да са ориентирани към открито море. И тази къща не прави изключение.

Това е и водещ маркер при разпределяне на пространството – сервизните помещения, както и вертикалната комуникация са разположени в задната част на къщата, а жилищните пространства и стаи се отварят към фронталния изглед към морето.

интериор

За обзавеждането екипът залага отново на мебели в светли и дървесни тонове.

Същевременно сервизните помещения са отделени чрез ламперия от тъмно дърво, която контрастира със светлите нюанси на стените, подовете и тавана.

интериор

Дървената ламперия изпълнява ролята и на вертикален стълб, който свързва цялото пространство – от приземното ниво до тавана.

Цветът на дървената ламперия определя и този за дизайна на кухнята.

Спалните са решени в един стил, като само детайлите подчертават индивидуалността на всяка от тях. Вградените гардероби също са а акцентирани чрез тъмните нюанси в контекста на ламперията, изграждайки кръговата рамка на дизайна.

интериор

Достъпът до къщата е по стълбище, започващо от морския бряг. През малък страничен двор се стига до главния вход на дома.

интериор

За проекта:

Архитекти: Невена Пивич, Ваня Отасевич, Зорана Васич, Тояна Витомир, архитектурно студио FLUID

Локация: Пераст, Черна гора

Площ: 110 кв. м

Снимки: Йована Ракезич, фотограф (www.studio-fluid.com)

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
къщата-пещера 06.03.2021

Kъщата-пещера, вкопана в скалите на Серифос

Архитекти на къщата-пещера са гръцкото студио Mold Architects. Те създават една наистина различна къща, като я вграждат в скалист хълм на остров Серифос. А огромните стъклени отвори […]

Прочети още
19.04.2019

Архитекти превърнаха каменни руини в светла вила

Този ваканционен дом в Испания е дело на Laura Álvarez Architecture и е изграден от стените на каменна руина. Интересното […]

Прочети още