Полицаите готвят протест, безкомпромисни са в исканията си

Предложенията им са за промяна в ръководството на правно-нормативната дирекция


Двамата задържани висши служители на ГДБОП остават в ареста. Те са обвинени в подпомагане на наркотрафика у нас и в чужбина.

Съдът реши, че за третия задържан – служителка от МВР, няма достатъчно доказателства и я пусна на свобода. На този фон служителите в МВР готвят протест

„Нашите искания нямат връзка с последните събития в МВР. Протестът се очертава да бъде на наша любима дата – 5-и юли (бел. ред. – професионалният празник на служителите в МВР). Тази седмица ще опитаме да не се стигне до протест, но това много зависи от МВР и от разбирането”, обясни в ефира наБългария сутрин” председателят на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерството на вътрешните работи (СФСМВР) Илия Кузманов.

Той обясни, че са предложили „промяна в ръководството на правно-нормативната дирекция”.

„Те са носители на сериозен стрес, проблемът с тази дирекция е доста сериозен и от много време. Лесно е да се докаже тежкият дефицит на компетентност там. Ние не се месим в управлението на МВР, а показваме на министъра къде нещата много тежко куцат”, подчерта Кузманов.

Според него много сериозно се нарушават социално-икономически права – като това със заплащането на нощен труд.

„От около 5 години имаме проблем с един правен вакуум – извънреден труд в делнични дни не се компенсира по никакъв начин. Годишно могат да се получат такива 100-150 часа, ние имаме нужда и от възстановяване. Проблемът не е политически, но ние категорично посочваме, че има проблем в нашите отношения”, отбеляза Илия Кузманов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Днес служителите ще сезират министър Младен Маринов и ще очакват резултати до сряда.

„След неделя ще преминем и към регионални протести, ще бъдем много упорити. Няма да спрем, докато не се получи това, което сме казали”, каза председателят на СФСМВР.