Поливни системи за начинаещи

Време е да се хванем за маркуча


Градината изглежда суха и по всичко личи, че е залиняла от жажда. Опциите се свеждат до една и тя е най-накрая да изберете начин да я поливате редовно. Затова с неохота се отправяте към най-близкия магазин за градинска техника. И там ви чака изненада. Предполагахте, че ще има избор, но дори не подозирахте, че има такова разнообразие от системи за поливане.

Спокойно! В няколко стройни абзаца, ще ви запознаем с основните начини за поливане на градината и техните плюсове и минуси за различните видове зелени площи. Това ще ви помогне да придобиете обща представа и да изберете най-добрия вариант за предстоящите топли сезони.

 

Поливане на ръка

Този метод използва маркуч с прикрепена дюза, с който вие собственоръчно поливате. Тази система е най-подходяща за цветни лехи и контейнерни растения, както и за площи с райграс. Основният проблем тук е да разберете кога сте полели достатъчно и е време да спрете, както и разбира се, ръчната работа.

 

Garden irrigation system

Пръскачки

Това са системите за поливане, които обикновено виждате по филмите, когато жена с бяла ефирна рокля притичва през поляната на съседите. Има много типове пръскачки –  пръскачка-ветрило, която се обръща напред и назад; тънка струя, която се върти; стационарна пръскачка, която пръска в една посока; „ходещи“ пръскачки, които приличат на играчка-трактор и обикалят моравата. Всички имат своите предимства и недостатъци, затова е добре да ги сравните в магазина и да прецените, коя ще пасне на вашите изисквания.

 

Вградени напоителни системи

Този вид напоителни системи са най-ефикасните и удобни от всичко, което се предлага на пазара. Разбира се, са и най-скъпи. Не се налага да влачите планини от маркучи напред-назад, да изваждате и прибирате. Просто трябва да настроите таймера и те вършат всичко сами. Имайте предвид обаче, че тези системи изискват малко предварителна подготовка: изкопаване на канали за тръби и годишна поддръжка, като зазимяване например. Когато веднъж преминете през това обаче тези системи ви спестяват много време и усилия.

 

Напоителни системи 2

 

Капково напояване

Този метод е предпочитан от хора, които живеят в райони, където водата е малко и скъпа. Капковия маркуч позволява на водата да напоява директно корените на растенията. Това обаче оставя листата и стеблата сухи, което пък от своя страна предотвратява появата на гъбички и спестява вода. Това е идеален вариант за градини, но не и за морави.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Който и вариант да изберете, важно е да се опитате да сведете разхищението на вода до минимум. Тревата пуска дълбоки, здрави корени, ако я напоявате дълбоко, но рядко. Честото косене и поддръжката също спомага за образуването на здрава коренова система. Запомнете това правило – водата има нужда от 2-3 сантиметра вода на седмица, независимо дали е дъждовна или от напоителна система. Честото и плитко поливане прави корените на тревата плитки и податливи на суша и други проблеми. Също така, опитайте да напоява рано през деня, за да се избегне изпаряване.