Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Половината от хотелите оставят настанените бежанци и по новата хуманитарна програма

бежанци
В ход е записването за новата Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна

Над 23 000 легла в места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, вече са записани в новата хуманитарна програма за настаняване на украинци бежанци. Само за два дни процентът на желаещи от хотелите, които и в момента са подслонили хора с временна закрила, нарасна от 30 на 50%. Освен тях в програмата са се записали и още 60 нови хотела.

Поради големия интерес от страна на хотелиери, срокът за кандидатстване се удължава до 27 май.

Новата хуманитарна програма за настаняване на разселени от Украйна лица започва от 1 юни и предвижда два варианта – 15 лв. за легло и храна или 10 лв. само за легло. Тя не покрива допълнителни услуги като почистване на стаи и пране на бельо.

Междувременно се наблюдава засилен поток обратно към мирните райони на Украйна.

Само за последното денонощие три пъти повече хора са напуснали България, отколкото са влезли. Това са 3076 напуснали и 901 влезли на територията на страната ни, съобщи ръководителят на Оперативната координационна група и председател на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Забелязва се интерес и към различни точки от вътрешността на страната от украинците.

У нас в хотели към момента са настанени около 60 хиляди украински граждани. Близо 35 000 от тях ще трябва да бъдат преместени в нови бази след 31 май, посочи още Тошева.

Кандидатстването по новата хуманитарна програма се осъществява след попълване на формуляр и изпращането му на имейл support@ukraine.gov.bg.

* снимка: Beata Zawrzel/Anadolu Agency, Getty Images

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

украински граждани 12.04.2022

79 706 са украинските бежанци в България, 66% от тях – висшисти, готови да работят

79 706 е броят на украинските граждани, избягали от войната, които се намират на територията на България. 60 806 вече имат […]

Прочети още
бедствия мерки 18.05.2022

Антикризисните мерки у нас: Без ДДС за хляба, отстъпки за горивата и по-високи пенсии

Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна. Нула процента […]

Прочети още