Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Поредният разрушен паметник на културата – бомбардираха театъра в Мариупол с над 1000 цивилни

ЮНЕСКО: Заплахата за архитектурното наследство на страната е голяма.

Руска бомбардировка е разрушила Драматичния театър в Мариупол, където са били приютени над 1000 цивилни, съобщават местните власти. Броят на жертвите все още не е известен.

Общинският съвет на града, който сподели снимка на разрушената сграда, заяви, че руските сили „целенасочено и цинично са унищожили Драматичния театър в сърцето на Мариупол“. „Самолетът хвърли бомба върху сграда, в която се криеха стотици мирни мариуполци“, се казва в съобщението. „Известно е, че след бомбардировките централната част на Драматичния театър е разрушена. Разрушен е и входът на бомбоубежището в сградата“.

Същевременно Министерството на отбраната на Русия твърди, че тяхната армия не е бомбардирала театъра.

Факт са обаче стотиците жертви и множеството разрушени сгради, паметници на културата, на 22-рия ден от войната, които никога няма да бъдат възстановени.

Заплахата за архитектурното наследство на страната е също много голяма, алармират от ЮНЕСКО. Тези сгради се намират директно на линията на огъня.

„Трябва да пазим културното наследство в Украйна, като свидетелство за миналото, но и като катализатор за мир и сближаване за бъдещето, които международната общност е длъжна да защитава и съхранява“, призовава Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО.

А доброволци отчаяно се опитват да защитят украинските паметници от бомбардировки.

Ако тези сгради бъдат разрушени, ще могат ли да бъдат възстановени? Най-вероятно да, защото историята показва, че украинците са го правили и преди. Средновековният манастир „Св. Михаил“ в Киев например, разрушен от съветските власти през 1930-те под претекст, че архитектурният стил на екстериора не датира от 12 век и сградата няма историческа стойност, бе реконструиран през 1999-2000 г. Но макар златните му куполи и цветни фасади да изглеждат добре от разстояние, отблизо орнаментите му – някога сред най-добрите образци на украинския барок – изглеждат безлични. Защото веднъж изгубени, тези сгради могат да бъдат възстановени, да. Но репликата никога не може да компенсира загубеното.

И Драматичният театър в Мариупол никога няма да бъде същият!

Не само защото реконструкцията не може да замени оригиналната сграда на един от най-старите театри в Донецка област от 1887 г., със статут на архитектурен паметник от местно значение. Но и защото няма „техника“, нито сила, която може да компенсира загубата на невинните човешки животи.

Снимки: Бомбардираният театър – CNN (www.cnn.com), театърът преди разрушението: IGotoWorld.com, колаж: 1към1

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

Харков 01.03.2022

Ракета удари възкръсналата от руините сграда в Харков, за да я превърне отново в руини

Историята понякога може да бъде повече от жестока… Преди броени часове руска ракета унищожи сградата на областната администрация в Харков. […]

Прочети още
04.03.2022

Как архитекти, дизайнери и артисти реагират на войната в Украйна?

6500 руски архитекти осъждат инвазията в Украйна в отворено писмо. “Ако искаме мир, ние самите трябва да сме мир“, казва […]

Прочети още