Виж 1към1

24 май е! Вижте 10 любопитни факта, свързани с празника на българските букви

Прочети още

Портал за преживявания – впечатляваща архитектурна трансформация

Берлинският архитект Хелга Блоксдорф завърши интригуващ проект за градска наблюдателна кула и изложбен център в германския град Ваймар. Градът, известен главно с университета „Баухаус“ и с едноименния музей, сега има нова архитектурна атракция – модерна и същевременно вечна сграда с уникална фасада от бреза.

Ситуиранa на площад „Демокрация“, сградата е проектирана като преместваем обект, облечен в слой от брезова кора и озаглавена Portal at the Stadtschloss. Инсталацията изкушава посетителите от облицования с камъни площад нагоре по широко стълбище, което започва далеч от ръба на сградата и се издига до покрива. А достъпът до него е през примамлива арка с името Erlebnisportal – „портал за преживявания“.

„Порталът“ е създаден в пряк отговор на наследството на обекта.

Всъщност новата арка отразява архитектурата на стената на Coudray – бариера, проектирана от и кръстена на Clemens W. Coudray. Архитектът, роден в Германия, първоначално създава серия от пет арки, както на север, така и на юг. С тях цели да придаде на достъпа през обикновените дървени конюшни до двореца величествен вид. Една от арките обаче е премахната през 1911 г., за да се разшири Новата гвардейска къща, оставяйки облика на мястото извън равновесие.

Новата арка на арх. Блоксдорф сега не само оформя входа към изложбено пространство, но и успешно възстановява облика на пространството, „отваряйки нов диалог между класическата стена и изложбения павилион“.

От горния етаж посетителите могат да се насладят на гледката директно над историческите фигури на фонтана в центъра на площада. От тук могат да се видят и основните седем важни исторически точки на града.

Погледнат от долу нагоре „порталът за преживявания“ разширява живописните елементи от парка и рамкира гледки към постоянно променящото се небе.

Впечатляваща е не само конструкцията на покрива, но и необичайният и модерен покрив от сива ламарина, който често е забранен като решения в центровете на градовете.

На първия етаж пък е разкрита великолепна арт инсталация, разказваща историята и настоящето на града.

Обект на най-силен интерес от страна на професионалистите обаче остава фасадата, облицована с бреза и изложена на естествено стареене.

„Двуизмерната облицовка от кора създава прост и мощен обем, чиято истинска лекота става очевидна само вътре“, разказва архитектът. Като гост на това място – павилион, който може да бъде демонтиран и сглобен отново по модулен начин – павилионът е и препратка към Bark House в Ilmpark. Тя е издигната под ръководството на Йохан Волфганг фон Гьоте на 9 юли 1778 г. А целта – за нуждите на продължително играно театрално представление.

„Тази асоциация приканва посетителя тук да се замисли за ефимерните аспекти на строителството и възможните времеви рамки на определени инсталации“.

Проучвания

Чрез промяната на метеорологични цикли експерименталното използване на брезова кора от Хелга като материал за външна облицовка на павилиона ще бъде проучено. Оценките ще се направят чрез програма за мониторинг на влагата в дървесината и вътрешната влажност. А мониторингът е поверен на специалисти от Техническия университет в Брауншвайг.

По думите на архитектката търсените резултати от проучването ще се установят след едногодишно сравнение на компютърно моделирани, симулирани и действителни стойности, което позволява бъдещо интегриране на брезовата кора върху дървената конструкция (без допълнителни слоеве от компоненти) в рамките на валидните норми.

„Целта на изследването на реакцията на кората е да се разшири разнообразието от структури. Такива, за които се използват регионални и възобновяеми ресурси“, допълва Блоксдорф.Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

25.05.2021

Млади българки с награда от международен архитектурен конкурс

Младите български архитекти Магдалена и Златимира спечелиха награда от международния архитектурен конкурс Bauhaus Campus 2021. В надпреварата са се включили […]

Прочети още
28.07.2021

Първата 3D отпечатана къща в Германия вече е в експлоатация

Новата двуетажната сграда от 160 кв. метра в град Бохум е първата 3D принтирана къща в Германия. С нея местната […]

Прочети още