Последни сме по подкрепа на заетостта в пандемията

Страната ни е изразходила и най-малко пари за подкрепа на бизнеса и домакинствата като дял от БВП


подкрепа

България е на последно място по усвояване на средства за подкрепа на заетостта в пандемията. Страната ни е усвоила само 500 млн. евро от SURE – инструмента на ЕС за подкрепа на работниците, показват последните данни на ЕК.

За сравнение Румъния е успяла да постигне 8 пъти повече – 4 млрд. евро.

SURE предоставя финансова помощ под формата на заеми, които се отпускат от ЕС на държавите-членки при благоприятни условия. Според КНСБ фискалната ангажираност към проблемите на работещите в условията на икономическа криза може да бъде далеч по-голяма. Особено на фона на икономическата политика на останалите страни-членки на ЕС.

За нас това е необяснимо, защото страната ни няма проблем с държавния дълг или с хронични дефицити, какъвто имат мнозинството от тези държави, които са изразходвали няколко пъти повече средства като дял от БВП за преодоляване на последиците от кризата. Нещо повече – средствата от SURE не се вписват като дефицит в салдото по държавния бюджет, коментират от КНСБ.

Освен последна по усвояване на средства от SURE, България е изразходила и най-малко пари за подкрепа на бизнеса и домакинствата като дял от БВП – 6,7% от БВП, при средноевропейски стойности от 14,3%.

Това са пропуснати ползи, за които потвърждава и последната статистика на Евростат за неравенствата. Според данните България е на първо място по най-много неравенства в целия ЕС.

Тези неравенства биха могли да бъдат редуцирани, ако страната се възползва от всички средства на финансиране, които може да получи от ЕС. Това допълват още от Конфедерацията. От там настояват за активна политика за усвояване на средства от ЕС в подкрепа на заетостта. Сегашната определят като консервативна.

подкрепа

Вижте още: