Построиха най-голямата 3D принтирана сграда само за 2 седмици


Бързо набирайки популярност като достъпен и устойчив начин за строителство, 3D печатът се превръща в предпочитан избор на архитекти по целия свят.
Всъщност базираната в Бостън компания Apis Cor, току-що завърши строителството на най-голямата в света 3D отпечатана сграда. Разположена в Дубай, сградата с 650 квадратни метра площ, е завършена само за две седмици.

Работейки под мотото  „ние отпечатваме сгради“, Apis Cor се превърна в известен лидер в света на 3D-печатната архитектура. От малък дом в Москва до жилищно строителство в Калифорния и Луизиана, компанията използва най-съвременни техники за различни видове проекти.

Въпреки че компанията е свикнала да строи в различни части на света, суровите условия в Дубай поставиха под изпитание стандартните методи за печат.

Дубай е известен със суровия си климат. Тук температурите се покачват и спадат внезапно. Затова материалите използвани в процеса на печат за тази конкретна сграда трябва да могат да издържат на силна топлина и студ. „Климатът в Дубай е много суров – температурата и влажността се променят значително дори в рамките на един ден“, заяви Никита Ченюнтай. Той е основател и изпълнителен директор на Apis Cor. „Материалът трябва да се държи по същия начин през цялото време, въпреки променящите се условия на околната среда.“

Работата по такъв мащабен проект предоставя и допълнителни предизвикателства.
Строителната площадка се простира на около 650 квадратни метра. При нормални строителни обстоятелства ще изисква монтаж на достатъчно скеле. Въпреки това, тъй като потребителският 3D принтер с размер на автомобил е мобилен, сградата е построена директно на място. По-бързо и по-ефективно от традиционния строителен проект.

Заедно с трима работници и един строителен кран, машината разпечатва структурата секция по секция. А  за основа използва гипсова смес.
По-късно традиционните методи на строителство са използвани за слагане на прозорци и покрив. За подсилване на стените, са добавени арматурни подпори.

Получената сграда, в която ще се помещават административни офиси за общината в Дубай, има бяла фасада, отразяваща слънчевите лъчи.

Материалите за печат върху бетон и гипс, създадени от Apis Cor, също осигуряват на сградата естествено изолационен джоб. Като поддържа интериора на приятна температура през цялата година.

Източник: Inhabitat.com

Снимки: Apis Cor