Виж 1към1

ГЕРБ-СДС настоява за проверка на строителството на „Буджака“

Прочети още

Потресени от решението на ДНСК, „Артекс“ отново на протест

„Огорчени, възмутени, потресени сме“, заявяват в официалната си позиция от „Артекс инженеринг“ по повод вчерашното решение на ДНСК за окончателно спиране на строежа на „Златен век“.

Служителите на фирмата, заедно с ръководството, отново излязоха на протест срещу спирането на проекта, този път пред сградата на ДНСК. Управителят Пламен Мирянов определи решението на Държавния строителен контрол като „административен произвол“ и „тежка държавна репресия“. 

Вчера стана ясно, че компанията не е презаверила разрешителното за строеж, което е изтекло в началото на 2020 г. Според дружеството изпълнител на проекта обаче изчисляването на 10-годишния срок по този начин е некоректно. Защото към датата на промяната в закона вече е налице издаден нов административен акт. Това е заповед от ноември 2012 г. на главния архитект на Столичната община, с която разрешението за строеж е презаверено, коментираха от там.

Протестиращите предупредиха, че няма да спрат до тук. Заканиха се да съдят държавата в Страсбург.

Междувременно в ефира на Btv арх. Иван Шишков, съветник на служебния министър по регионално развитие, също коментира темата. Потвърди, че „Златен век“ е спряно, защото е изтекло разрешението за строеж, а ситуацията обясни така:

„Строителният план е одобрен още през 1995 г. и представлява този проект с тази височина. Оттук нататък започва активно участие и на общината, и на държавата с помощта на фирмата „Артекс“ буквално, с искане за презаверка на разрешението за строеж. След което арх. Мирянов, след като е платил и такса от 260 хил. лева, пуска едно искане до главния архитект и си оттегля искането за разрешението за строеж, тъй като всеки момент ще влезе поправка в НС и според нея тези сгради ще имат срок на валидност на разрешението за строеж от 10 години. Той знае поправката предварително и според нея 10 години започват да текат от откриването на строителната площадка.“

Според него напрежението в момента е в резултат на това дали „Златен век“ трябва да се третира по стария ред, което означава, че още през 2018 г. им е изтекло разрешението за строеж, или не. Но уточни също, че „за да се реши казусът в полза на „Артекс“ през 2018 г., тогавашният зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството пише тълкувателно писмо, в което ясно казва, че срокът за разрешението за строеж е 2020 г.“.

Арх. Иван Шишков поясни още, че дружеството може да поиска подновяване на цялата си документация в Столична община.

снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
ДНСК 21.06.2021

ДНСК окончателно спря строежа на „Златен век“

На състоялия се преди минути брифинг в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с казуса „Златен […]

Прочети още
наредба

„Артекс“ на протест заради небостъргача „Златен век“ пред МРРБ

Строителната компания „Артекс инженеринг“ излезе на протест в защита на строителството на небостъргача „Златен век“ пред Министерството на регионалното развитие […]

Прочети още