Повдигнати бамбукови къщи предпазват индийски фермери от наводнения


След като наводнения през 2017 опустошили щат Асам в североизточна Индия, нестопанската организация SEEDS се обедини с местни организации да създадат 80 жилища, които са устойчиви на наводнение. Къщите са проектирани и построени в сътрудничество с местното общество в асамския квартал Голагат,а инициативата е вдъхновена от традиционните бамбукови къщи на кокили. Актуализацията на древния дизайн включва бетонни основи и гумирано покритие на бамбукови греди за допълнителна здравина срещу природни бедствия.

Разположен в най-големия бамбуков резерват в Индия близо до река Брахмапутра, Голагат се намира в асамската долина и е подложен на тропически климат, който носи обилни валежи и наводнения почти всяка година. Тези проблеми се усложняват от високата сеизмична активност в региона.

“Самоустойчивите асамски общества винаги са били уязвими към природни бедствия, затова са развивали местни строителни техники през вековете,” обяснява SEEDS. “Въпреки това, в днешното време започва безразборно строително развитие в региона и традиционното знание се забравя. Това води до опасна среда за живеене и загуба на животи и средства. Нашата интервенция е формулирана с идеята да формираме устойчиви общности чрез дизайн на участие, за да въобразим модел за съвременна, местна архитектура.”

Задвижван от общността, проектът е подкрепен финансово от индийското дружество Godrej и вече е завършил изграждането на 80 къщи. Всяка една къща е 23 кв. м. и отговоря на хуманитарните стандарти на SPHERE.  Къщите са достатъчно високи, за да създават просторна засенчена зона отдолу, която може да се използва за различни дейности като тъкане, гледане на добитък, съхранение на лодки и отмора. Гъвкавата система на строителство позволява собствениците да вдигат подовете на по-високо в случай на наводнение. Конструкцията е допълнително укрепена с дълбоки бамбукови основи затворени в бетон и гумирани бамбукови колони за хидроизолация и напречно укрепване.

Източник: inhabitat.com

Снимки: SEEDS (Sustainable Environment and Ecological Development Society)