Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Празничната трапеза – традиционна, красива и неповторима

трапеза

Една от причините малки и големи да обичат толкова много Коледа, е времето на заедност и споделеност. Време, в което всеки от нас полага наистина много усилия, за да стигне у дома, без значение от физическото измерение на понятието „дом“. И макар най-приятната част от празника да е именно прекараното време с любимите хора, то домакините имат и задължението да се подготвят подобаващо с трапезата, както на Бъдни вечер, така и на Коледа.

Макар самата вечеря на Бъдни вечер да е по-скоро ритуал, отколкото хранене, тя повелява да се спазят някои традиции:

Вечерта преди Рождество на масата присъстват само постни гозби, нечетен брой – пет, седем, девет или единадесет. Сред тях са сухи червени чушки, пълнени с боб, постни сарми от зелеви или лозови листа, ошав, зимни салати и ядки.

Задължително е да има боговица – постна пита с паричка. Вечерята започва именно с разчупването й от най-възрастния член на семейството като преди това кани и Господ да се навечеря. Първото парче се поднася пред иконата на Света Богородица (с него се почитат и мъртвите), второто е за къщата, а останалата част се разделя на толкова парчета, колкото и са присъстващите.

Този, на когото се падне паричката, се вярва, че го очаква богатство и берекет през цялата година. А какво ще направи с нея късметлията е въпрос на лично решение. В някои части на страната например има поверие, че се дарява на църквата, за да го бъде късметът. В други има традиция да се купи нещо малко за спомен. А като че ли най-разпространен е обичаят късметлийската паричка да се запази в портфейла, за да се множат парите на собстеника му и занапред. За по-сигурно пък старите са слагали направо кесията на стопанина на обредната маса, за да е сигурно, че ще е пълна и през идната година.

трапеза
Снимка: Pinterest

И не забравяйте – на трапезата се седи дълго и никой не бива да става от нея. Когато вечерята приключи, всички напускат трапезата заедно, за да узреят едновременно класовете на нивите. Трапезата се оставя през цялата нощ, защото има поверие, че на Рождество небето се отваря и близките покойници ще дойдат на вечеря.

Друга интересна традиция е, че тази вечер може да се гадае в бъдещето. Например, ако бъдникът гори добре в камината и пръска искри, това означава богата реколта. Момите пък могат да сънуват за кого ще се омъжат. За целта трябва да скрият под възглавницата си първата хапка от парчето си питка.

И ако казваме, че вечерята на Бъдни вечер е по-скоро ритуална, то тази на Коледа е същинско пиршество.

трапеза

След коледните пости, главен герой тук са т.нар. блажени ястия. И дори тези, които не са спазвали пост, пак очакват с нетърпение традиционен кебап с различни видове месо; вкусно приготвени пържоли или пълнена пуйка.

Разбира се на празничната трапеза сред изобилието от вкусни гозби задължително трябва да има и десерт – а какво по-хубаво от домашно приготвен сладкиш, нали? Задължителни са и коледните сладки – красиво декорирани меденки или традиционни масленки, например. Отново се приготвя погача, но дори и тя вече е „блага“.

Коледната трапеза не се вдига цял ден… Сяда се направо на вечеря и така – три дни, т.е. чак до Стефанов ден. 🙂

трапеза

Да бъде Коледа! Развихрете въображението си не само откъм разнообразно меню, но и откъм декорация.

Всеки детайл по празниците може да донесе още един повод за усмивка и усещане за специалност. Ето някои наистина лесни и креативни идеи за декорация на празничната маса, с които, сигурни сме, ще се справите…

Идеи за декорация за празничната трапеза.

Празничната трапеза – традиционна, красива и неповторима

трапеза
Красива празнична трапеза

трапеза

трапеза
Коледна трапеза

трапеза

Убедени, че ви предстоят светли празнични дни, пожелаваме 2022 година да ви донесе повече здраве, повече свобода, повече възможности, щастие и късмет!

П.П. И не забравяйте подаръците под елхата… 😉

15.12.2021

Как се приготвят за Коледа българите от Банат?

Много българи от Банат сами правят украсата за Коледа, а творенията, които излизат от ръцете им, са повече от вълшебни. […]

Прочети още
коледна звезда 17.12.2021

Коледна звезда – легенда за цветето на Святата нощ и как да се грижим за него

Отглеждано още от древните ацтеки, в земите от другата страна на океана, цветето, познато у нас като „коледна звезда“, определено […]

Прочети още