Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Предложение: Тол системата да следи и средната скорост, наличието на „Гражданска отговорност“ и технически преглед

Тол системата да се ползва за следене на средна скорост, наличие на „Гражданска отговорност“ и технически преглед предложиха експерти по време кръгла маса на тема „Две години тол система – плюсове и минуси. Ускоряване развитието и изграждането на автомагистралите в България чрез публично-частно партньорство. Необходими промени в политиката на таксуване.“

Данни от тол системата сочат, че на ден през България преминават около 16 000 превозни средства между 3,5 и 12 тона и над 36 000 превозни средства над 12 тона. 100% от територията на страната е покрита с контролни точки на тол системата. А тя, освен от АПИ, може да се ползва и от други институции за подобряване на пътната безопасност и контрола. „Работим в близките години системата да може да се ползва за контрол за наличие на валидна застраховка „Гражданска отговорност“ и годишен технически преглед. Така ще отпаднат изцяло стикерите от предните стъкла и ще намалеят фалшивите прегледи и застраховки. Системата може да се ползва и от МВР за контрол на средната скорост, с което да допринесе много за намаляване на войната по пътищата и пътния травматизъм“. Това обяви директорът на Националното тол управление Георги Темелков.

Сензорни кантари по пътищата ще следят за претоварване на камиони.

Темелков допълни, че се очаква да бъдат сертифицирани и вградените на 100 локации в асфалта сензорни кантари. С тях ще се следи за претоварени камиони. Те дават точност до 98% на теглото, както и информация за посоката на движение на превозното средство. Системата позволява и извършване на контрол от структурите на Агенция „Митници“, „Гранична полиция“ и др.

Държавата очаква около 800 млн.лв. приходи от пътни такси през 2023 г.

Около 800 млн. лв. са очакваните приходи от пътни такси, които държавата ще събере през 2023 г. Прогнозите са 550 млн. лв. от постъпленията да са от тол такси, които превозните пътни средства над 3,5 тона заплащат за изминато разстояние. Останалата сума – около 250 млн. лв., се очаква да се генерира от продажбата на винетки за леки автомобили. От 1 януари те ще бъдат с 10% по-евтини, напомни директорът на Националното тол управление. И изрази надежда, че през следващите години приходите от пътни такси ще достигнат почти един милиард лева годишно. Темелков отчете още, че за 2021 г. са издадени 430 000 електронни фиша за нарушения и 2000 наказателни постановления.

„Идеята на тол системата беше всяка стотинка от нея да бъде използвана за изграждане на пътната мрежа“, каза инж. Иво Иванов.

Той допълни, че модернизирането и развитието на пътната инфраструктура през периода 2014-2020 г. е било силно ограничено в бюджета, който е бил в размер на 250 млн. лв. годишно. „По анализ на Световната банка, за да подобряваме всяка година поне 10% от републиканската пътна мрежа, е нужен бюджет от 1,5 млрд. лв. – за рехабилитация, поддръжка и почистване през зимата“, заяви Иванов. И допълни, че към днешна дата заради повишението на цените сумата е над 2 млрд. лв. „Благодарение на европейските фондове в момента изграждаме големи и важни пътни инфраструктурни проекти, но средствата винаги не стигат. Надявам се на повече приходи от тол системата, за да може през 2023-2025 г. да достигнем тези 10%“, допълни той.

По време на кръглата маса бе отчетено няколкократното повишаване на тежкия трафик от Турция към Западна Европа след началото на войната в Украйна.

Обсъдена бе и необходимостта от нови правила за проектиране на пътища у нас предвид тренда съвременните камиони, включително и тези на ток, да се произвеждат с по-голяма обща маса и да превозват повече и по-тежки товари.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
строителство 20.10.2022

Евростат отчете свиване на строителството в ЕС, но не и в България

По последни данни на Евростат строителството в ЕС и в частност в еврозоната през август маркира понижение, докато у нас […]

Прочети още

Първото дрон-изложение на Балканите стартира в София – откриването е днес

От 20 до 23 октомври в София, под патронажа на президента Румен Радев, ще се проведе първото на Балканите специализирано […]

Прочети още