Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Представиха първия мегакурорт в Червено море – Coral Bloom

червено море

TRSDC започна изграждането на супер луксозния курорт Coral Bloom на остров Шурайра в Червено море. С проекта се поставя и началото на най-амбициозния план за регенеративен туризъм в света.

Концепцията на Coral Bloom лично представи принц Мохамед бин Салман, престолонаследник на Саудитска Арабия и президент на TRSDC (The Red Sea Development Company) – компания, насочена към опазване и облагородяване на девствената природна среда на Червено море.

Основният фокус при изграждането на мегакурорта Coral Bloom е преди всичко да се запази естественото биоразнообразие на Шурайра, където е и четвъртата по големина бариерна рифова система в света. 

червено море

Островът е дом на недокоснати корали и значителен брой застрашени видове.

Coral Bloom ще включва 11 луксозни хотела, плажове с нова лагуна, голф игрища, зони за спорт и развлечения, както и яхтени простанища.

Хотелите са проектирани така, че да не “засенчват” естествената красота на острова, а по-скоро да “създават впечатлението, че са случайно нахвърлени по плажовете и са заели естествените си места сред дюните почти като плаващи дървета“. Това обясняват от Foster+Partners – британското архитектурно студио, на което е поверено проектирането на кораловия курорт.

Съображенията за биоразнообразието заемат централно място в проекта, като планът е предназначен да избегне нарушаването на мангровите залежи на острова и други местообитания, като осигури естествена защита от ерозия.

Едновременно с това ще се създадт и нови местообитания за застрашени видове чрез мащабно озеленяване, за да се подобри естественото състояние на острова.

Естественият пейзаж на острова с всички хотели и вили, сгушени в него, ще бъде използван като „драматичен ефект“ за гостите при пристигането им. Липсата на високи сгради ще гарантира, че грандиозните гледки ще останат непокътнати.

“Искаме гостите да бъдат повече от възхитени, когато за първи път пристигнат тук”, казва Джон Пагано, главен изпълнителен директор на TRSDC.

червено море

TRSDC обещават, че реализацията на проекта ще бъде още по-впечатляваща, когато я превърнат в реалност!?

Coral Bloom е и първият курорт от мащабния план “Червено море” – изграждане на туристическа зона, в рамките на която на 22 острова в морето ще бъдат построени 50 хотелски коплекса с 8000 стаи и 1300 жилищни имота.

“Затова е важно той да зададе стандартите в новаторската архитектура и устойчивия дизайн, не само за нашата дестинация, но и в световен мащаб”, добавя Пагано.

От компанията са помислили и за адаптирането на дизайна на хотелите спрямо променящия се свят и новите потребителски нагласи след Covid-19. Няма да има вътрешни коридори и големи общи пространства в отговор на нарастващото търсене на неприкосновеност и уединение на хората след пандемията.

Новият мегакурорт Coral Bloom ще посрещне първите си гости в края на 2022 г., когато ще бъдат отворени международното летище и първите четири хотела. Останалите се планира да отворят през 2023 г.

червено море

Всички снимки: TRSDC

 

 

Вижте още: 

Най-новият курорт на остров се захранва само със слънчева енергия

 

Плаващ курорт е изцяло на слънчева енергия