Представиха проект за Соларна планина в пустинята

Арт център в пустинята Невада под формата на планина, генерираща енергия


соларна

Вълнообразна соларна планина в пустинята Невада, която да функционира като арт пространство за срещи и забавление между хората. Това предлага архитектурно студио NUDES с проекта си Solar Mountain.

Проектът беше представен в рамките на 8-дневния фестивал, който Burning Man в сътрудничество с LAGI (Land Art Generator) проведоха като част от мащабния проект „Fly Ranch” за изграждане на нов „градски“ район с площ от 3800 акра в пустинята Невада. По него вече се работи, като към момента там се стопанисват десетки топли и студени извори, три гейзера, множество животински видове и над 100 вида растения.

Заданието на мултидисциплинарното предизвикателство беше участниците да предложат концепция за изграждане на устойчива архитектурна среда с независима инфраструктура и да бъде “извън мрежата”, т.е. напълно независима от електрическата мрежа.

От стотиците подадени проекти Solar Mountain на NUDES е един от 10-те, избрани да преминат към следващия етап – изграждане на прототип.

Solar Mountain е замислен като огромна планина, в която да се изгради арт център и интерактивно пространство за социални контакти между хората и забавления. Цялата му архитектурна структура е от рециклирано дърво и покрита с фотоволтаични (слънчеви) панели.

Вълнообразната структура е вдъхновена от околната среда и има за цел да се интегрира с нея. Състои се от четири големи модула, всеки от които е дълъг 30 м и широк между 5 и 30 м. А максималната височина на всеки модул е до 15 метра с по 182 слънчеви панела.

Така от NUDES изчисляват, че общата чиста енергия, която може да бъде събрана от четирите модула, е 873 kWh. Това прави около 300 000 kWh годишно. Т.е. генерираната енергия би била напълно достатъчна, за да покрива нуждите на пространството, с което напълно отговаря и на заданието.

Примамлив “заслон” от силното пустинно слънце.
снимки: pixwox.com/Nudes/@nurukarim

Вижте още: