Виж 1към1

24 май е! Вижте 10 любопитни факта, свързани с празника на българските букви

Прочети още

Представят актуализация на недвижимите културни ценности в центъра на София

Архитект

Главният архитект на София Здравко Здравков ще представи на 17 януари от 13.00 ч в Направление „Архитектура и градоустройство“ /НАГ/ разработка за актуализация на недвижимите културни ценности на част от територията на Столичната община в участъка между бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Граф Игнатиев“ – улиците „Преспа“, „Шести септември“, „Хан Аспарух“, „Неофит Рилски“ и „Струмица“.

Предложенията включват:

Предоставяне на статут на груповата недвижима културна ценност; актуализиране на статут на девет единични недвижими културни ценности; предоставяне на статут на една единична недвижима културна ценност, която притежава временен режим на опазване; прекратяване на временен режим на опазване за два елемента; определяне на елементи, които не притежават признаци на единична недвижима културна ценност, но имат значение за съхраняване на автентични характеристики на груповия обект – 21 елемента.
Изготвени са режими за опазване, както на груповата недвижима културна ценност, така и за всички единични недвижими културни ценности.

Разработката е изпратена от НАГ в Националния институт за недвижимо културно наследство и се очаква издаване на заповед за приемането й от министъра от културата, съобщават от НАГ.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
реставрация 03.06.2021

Одобриха проекти за реставрация на 23 недвижими културни ценности

Министерство на културата одобри дейности по консервация и реставрация на 23 недвижими културни ценности от национално и местно значение. Целевата […]

Прочети още
Петър Петров 11.01.2022

Арх. Петър Петров за „Небет тепе“: Документите се бавят, но не заради НИНКН

Преди броени дни зам.-кметът по строителството на Пловдив Пламен Райчев публично обяви, че четиримесечно забавяне на съгласувателното становище от Националния […]

Прочети още