Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Предстои ремонт на Борисовата градина в София

Борисовата Градина

Предвижда се обновяване и възстановяване на голяма част от Борисовата градина в столицата – в района на Езерото с лилиите. Това стана ясно снощи, след като екипът на Столична община представи инженеринг на проекта за възстановяване на историческата част на Княз-Борисовата градина.

Проектното предложение включва ремонтно-възстановителни дейности.

В обхвата му с обща площ 32 хектара се предвижда възстановяване и обновяване на зоните, инфраструктурата и характерни елементи в парка. Предвижда се още ремонт и обновяване на неремонтирани настилки и алеи. Основните асфалтови алеи ще се преасфалтират изцяло. Ще се оформят в стила на вече реализираните в североизточната част, съобразено с предходни проекти и направени ремонти.

Общината възнамерява да постави 120 нови стълба с осветителни тела. Да изгради също видеонаблюдение в необхванатите от него части на парка, където ще бъдат монтирани 130 нови камери. А за подобряване на условията за отдих ще бъдат поставени пейки и кошчета за отпадъци в стила на вече ремонтираните части на парка и розариума.

Проектът педвижда и озеленяване на частите от парка към прилежащите булеварди и засаждане на нова растителност. Общо 25 000 храсти и 60 дървета за шумоизолиране от бул. „Цариградско шосе“, както и подновяване на тревните площи.

Разписани са ремонтни дейности по водопроводите и дренажа.

Предвидено е чешмите с декоративни пластики да бъдат възстановени по фотографска и друга архивна информация в оригиналния им облик. Подобен подход е приложен и за декоративните пластики при езерцата, фонтаните и детската площадка, скулптурните украси, като жеравите на островчето в езерото с водоплаващите птици, чучурите с форма на лъвски глави при водната площ зад Братската могила, информират от Столичната община.

По-рано през деня кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, в чийто обхват попада паркът, посочи във фейсбук профила си, че е получавал множество сигнали от граждани за тази част от Борисовата градина и настоявания за ремонта й. „В същото време с мен са били споделяни и притеснения по отношение на конкретните параметри на ремонта като цени, срокове, материали, качество и т.н. Те обаче са изцяло от компетенциите на възложителя – Столичната община“, подчертава Трайков.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Коледно градче 09.12.2021

Коледно градче в София отваря за посетители

Издигат първото по рода си Коледно градче в центъра на София – пред НДК, на алеята до кино „Кабана“. Атрактивният […]

Прочети още
08.11.2021

Плюшени играчки „покориха“ 7-етажна сграда в София

Десетки плюшени играчки покриват фасадата на 7-етажна жилищна сграда на столичния булевард „Черни връх“. Необичайната гледка радва очите и провокира […]

Прочети още