Преместваемите обекти ще се изграждат само с индивидуален проект


Преместваемите обекти, включително и будките за сладолед, ще се изграждат с представяне на индивидуален проект, в който ще има архитектурно-художествена и инженерна част. Това прие Народното събрание с промените на второ четене на Закона за устройство на територията.

От ДПС остро възразиха срещу направената промяна с мотива, че ще убие дребния бизнес. Депутатът Рамадан Аталай коментира:

„Вие сега искате да дам 5000 лева на архитект или на конструктор, за да мога да изкарам архитектурно-строително разрешение в рамките на една година. Ако продължаваме по този начин да не децентрализираме и да не вярваме на Общините, че могат с наредбите си да издадат онези нормативни актове, които да обслужват хората в общината си, значи ние сме далече от демокрацията“.

Хамид Хамид допълни:
„Ние наказахме всички български граждани, които се занимават с някакъв дребен бизнес. Ние натоварихме проблема от болната на здравата глава“.
Валери Симеонов от „Обединени патриоти“ поясни, че промяната се прави с превантивна цел.

„Ако човекът с къща иска да продава сладолед, нищо не пречи да отвори съответно витрина на първия етаж и да продава сладолед там – в постройката, която е законна, сигурна, стабилна. Има и случаи, почти във всички общини, при които тези преместваеми обекти не са подложени на никаква, абсолютно никаква експертиза. Те са направени от подръчни материали, голяма част от тях, но всичко това по никакъв начин не гарантира живота на тези, които са вътре в тези постройки, или на клиентите“.

Агенция Кросс