Премиерът Борисов: Никой не може да ни спира кранчето

"България става незаобиколим фактор на газовата карта в Европа"


кранчето

„България е вече 100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете. Страната ни става незаобиколим фактор на газовата карта в Европа“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на огледа на компресорната станция „Нова Провадия“ по трасето на Балкански поток.

„С нашите газови магистрали даваме възможност на всички да получават газ, а транзитните такси остават за българите 70 години напред.“

Освен, че „никой не може да ни спира кранчето“, Борисов изтъкна също, че заедно с другите енергийни проекти на територията на страната, България е на газовата карта на Европа и в света. Така всеки, който поиска, ще може да транспортира газ. „Интерконекторът с Гърция се строи на пълни обороти. И като прибавим приоритетното ни газохранилище „Чирен“, тази година ще е много добра за инфраструктурата в газовата сфера“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

Компресорната станция „Нова Провадия“ е разположена в землището на с. Ветрино, област Варна. Ще бъде оборудвана с 4 компресорни агрегата с инсталираната мощност 10 MW всеки от тип Mars 90. Те са снабдени с ниско емисионни горивни камери, осигуряващи спазване на допустимите норми за изпускане на вредни замърсители в атмосферния въздух.

Първата от двете компресорни станции по трасето на Балкански поток – КС „Расово“ беше пусната в експлоатация в края на 2020 г. Тя е оборудва с 3 компресорни агрегата,

Изграждането на компресорна станция „Нова Провадия“ е последният етап от реализацията на проекта „Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница“.

С проекта Балкански поток ще се допринесе за гарантиране на доставките на природен газ за страната и за региона. Същевременно ще се създадат реални условия за диверсификация на източниците и маршрутите. Ще се осигури и възможност за пренос на допълнителни количества природен газ за и през България.

Вижте още: