Бойко Борисов: „Щом влязат багерите, година и половина след това пътят е готов“


Борисов премиер

„Работи се по абсолютно цялото трасе на пътя Видин-Ботевград, каквото сме обещали на хората, го изпълняваме“. Това каза днес министър-председателят Бойко Борисов, който искаше лично да се увери в напредъка на строителството на приоритетния проект Видин – Ботевград в участъка на пътен възел „Бела“ и на трасето между Видин и пътен възел „Макреш“.

„От опит знам, че щом влязат багерите и започнат да работят, година и половина след това пътят е готов“, каза още Борисов, цитиран от пресцентъра си. Министър Аврамова от своя страна информира премиера, че когато пътят бъде завършен, ще има магистрален габарит, аварийни ленти и по две платна за движение в посока.

30-километровото трасе между Видин и пътен възел „Макреш“ трябва да бъде готов в края на 2023 г.

Работи се и по 33-километровия участък между Мездра и Ботевград. Цялостната модернизация на трасето от Дунав мост 2 до Ботевград би следвало да осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“. С реализирането на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места.

По думите на Борисов предстои и изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ да бъде включено като български проект по инициативата „Три морета“, тъй като линията Юг-Север се оказа най-натовареният път за излизане от Азия към Европа.

 

 

Вижте още:

Борисов: Строим църкви и джамии, за да има етническа толерантност