Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

„Пренасят“ варненска къща от началото на XX век в бъдещето

къща

текст и снимки: Димитър Щерев

Къща, построена преди близо 100 години във Варна, ще бъде „пренесена“ в бъдещето. Ще й бъде вдъхнат нов живот, без обаче тя да „забрави“ за корените си. Така идните поколения ще могат хем да се радват и любуват на миналото, хем да виждат утрешния ден.

Сградата е построена през 1927 година, по проект на италианския архитект Емилио Радели. Характерна е за своята епоха – с форми, симетрия, флорални декоративни мотиви, разпределение и строителни материали. Намира се на ул. „Македония“ 40 и е пример за еднофамилна архитектура за времето си и за този тогава краен за град Варна квартал, който е бил в началото на своето развитие (само на едно каре разстояние е Икономическия университет, който в онези години е бил в края на града, а след него започват лозята и гробищата, които в последствие са преместени). Сега тази къща е в идеалния център на града – „на две крачки“ от Морската градина.

къща

Сградата е паметник на културата.

Много малко сгради извън София могат да се похвалят, че са били герои на култови български филми, А също, че все още са „живи“ – като къщите в село Бърдарски геран от филма „Тримата от запаса“ и къщата в Бургас от филма „Опасен чар“.

Във Варна все още се намират къщите, били декори на хитови филми като „Капитан Петко войвода“, „Васко да Гама от село Рупча“ и „Комбина“.

Точно във филма „Комбина“ е „участвала“ и сградата, за която от 1към1 ви разказваме.

къща

Лентата може да претендира за първия български криминален екшън от по-съвременен тип. Модерният вид на героите, „тарикатските“ диалози, морската обстановка, ръкопашните схватки, стрелбите, преследванията с коли, замесени наркотици са все предпоставки за огромния зрителски интерес към „Комбина“.

Филмът е от 1982 година, на режисьора Никола Рударов, по сценарий на Владимир Ганев. Оператор е Яцек Тодоров. Музиката е композирана от Митко Щерев. В лентата участват Иван Иванов, Ваня Цветкова, Николай Сотиров, Вълчо Камарашев и др.

Поради тази причина близо 100-годишната сграда ще бъде запазена и преобразена за ХХI век с името „Комбина“.

Къщата ще порасне – ще стане 6-етажна, съчетаваща архитектурно-строителна културна ценност с фина съвременна архитектура без аналог. Новата част е проектирана от арх. Константин Димов и арх. Екатерина Кондева-Златева. Конструктивната част е работа на инж. Анастас Гонов. Проектът трябва да е готов до юни 2023 г.

къща

Вижте още: