Преслав Козовски : Липсата на предсказуемост в държавата много вреди на бизнеса

70 години „Топливо“АД – традицията  продължава!


Интервю: Ани ДАМЯНОВА и Лина ГЕОРГИЕВА

С Преслав Козовски , Изпълнителен директор на „Топливо“ АД, ме запозна моят приятел, Антон Иванов, който също работи в „Топливо“,  по време на едно от изданията на BUILDINGSTYLEДа си призная, очаквах да видя мъж с по-парадно поведение, именно защото за мен  „Топливо“ е институция в нашия бранш. Но, когато видях Преслав, ми олекна, тъй като той има изключително хрисимо излъчване, а  едновременно с това, усещаш колко устойчив всъщност е. Рядка комбинация, която даже не помня да съм виждала в някой друг. Тази година „Топливо“ навършва 70 години и точно това е повода да се видим и да поговорим за пътя – и неговия, и на компанията. Честит юбилей!

 

 70 години „Топливо“АД! Как се чувстваш?

Много странно, защото фирма, имаща 70 години история е минала през времена, които са по-различни от сега. Интересно е, че тогава е била най-голямото дружество търговец за нуждите на населението на строителни, отоплителни материали, горива и газ и сега продължава  да е най-голямата компания – търговец на строителни отоплителни материали.

Можеш ли да направиш паралел?

„Топливо“ е създадена 1947 като дружество за търговия с горива за подсигуряване на нуждите на населението, след което е започнала и търговия със строителни материали. За разлика от днес, не е съществувала такава конкуренция и изобилие от материали. Тогава компанията се е разпростирала в 28 области, а базите са били над 400. Към момента са 200, а от тях 92 са за строителни и отоплителни материали,  като пелети, въглища, течни горива като дизел, газ за домакинството… Много интересно е развитието при строителните и отоплителните материали. В един момент фирмата е била монополист на пазара като единствен търговец на строителни и отоплителни материали. Сега, въпреки голямата конкуренция, продължаваме да сме една от най-големите фирми на пазара. Името „Топливо“ междувременно е станало толкова популярно и благодатно, че някои фирми дори се сдружават под него. (Смее се).

Какъв пазарен дял имате?

Това е трудно да се определи. Не мога да кажа с точност, защото както ви е добре известно, в България има и сив сектор, който изкривява пазара. С гордост могa да кажa, че нашият бизнес е изцяло на светло,  но някои фирми не са  и това влияе на цифрите. Мога да кажа със сигурност, че държим сериозен дял от търговията със строителни материали.

От колко време си част от тези 70 години?

Аз съм част от „Топливо“  от година и половина и честно казано е голямо предизвикателство за мен да съм част от 70 години история.

Какво си правил преди това?

Аз съм инженер-химик по образование, текстилен инженер-химик, но никога не съм работил като такъв. Тогава се занимавах с текстилен бизнес и оттам тръгна всичко покрай мен свързано с търговията, след което  времената се промениха и започнах работа като търговец във фирма за лекарствени средства. Тъй като това беше времето на динамичните промени съответно и аз се променях и рязко сменях посоката на своите интереси, като последно се насочих към търговията със строителни материали.

Защо?

Много пъти съм се питал и аз това. Харесвам динамичната работа и докато си бях сам шеф и ми се отдаваше да бъда и от двете страни.  След това започнах  работа като търговец с лекарствени средства. Там, обаче, средата, в която бях, не  беше достатъчно динамична и работех с ограничен брой партньори. Затова реших да предприема стъпка и да стана част от новата, за това време тенденция, на бурно развиващия се строителен бизнес, реших че това ще е едно ново и интересно предизвикателство, което ще е по-динамично и интересно, и така станах търговец строителни материали.

Имал си опит в строителния бранш преди да започнеш работа в „Топливо“?

Да, разбира се. Минах си по цялата кариерна стълба, стартирайки от най-ниската позиция. Работил съм в редица западни компании –  „Река“, „Баумит“,  „Грое“,  „Баумакс

Този опит в сферата на строителните продукти, многото познанства с различни хора,  помага ли ти или ти пречи?

Много ми помага. Почти няма категория в строителните материали, която да не познавам. Всеки опит е много полезен, далеч съм от мисълта, че нещо може да пречи на човек. Всеки опит помага изключително много при взимането на решения, управляването на хора, предвиждане посоката на пазара…

Как навлезе в работата? Какви предизвикателства срещна?

Предизвикателство е да си успешен в управлението на структура с 800 служителя и 200 търговски обекта.

По-трудно ли е да управляваш нещо, което вече е наложено на пазара и има своите параметри и особености, изградена структура?

Ако искаш да нанесеш корекции – да. Нашата цел е да станем номер едно, оставяйки конкуренцията на сериозна дистанция след нас. За да станеш пръв  се налага да предприемаш корекции в система с 70 годишна традиция и да убедиш екипа ти да те последва. Правим малки, но сигурни крачки напред и затова  резултатите ни са изключително добри. Това, което ни помага е, че компанията притежава традиции за добро обслужване на клиентите, има опит в поддържането на подходящите продукти в достатъчно наличност на склад, за да подсигурим търсенето на клиентите ни.

Имаше ли проблеми със собствениците като им съобщи, че искаш да внасяш промени?

Не бих казал.  За никого не е тайна, че „Топливо“, следвайки традициите, е една доста консервативна структура. Моето назначаване е част от решението на собствениците за промяна на развитието на „Топливо“, за да се изведе компанията на челна позиция в търговията със строителни, отоплителни материали, горива и газ. Инициирали сме промени, с които целим не само да се движим в крак със съвремието си, а и да се издигнем до ниво, в което ще служим за пример на другите за успешно развиващ се и иновативен  бизнес подход. Целта ни е да сме  водещи в новото време, а това е сериозно предизвикателство  с оглед на съвременната динамика. С търговският ми директор Антон Иванов започнахме да черпим опит от колегите ни в Западна Европа, като планираме да направим опит да прескочим едно ниво на развитие по-нагоре от останалите на пазара, доколкото е възможно.

Ще ни разкажеш ли малко? Какво правят там, което тук не го правят?

Нашият пазар е изключително ценово ориентиран, да не кажа 100% и това е изцяло за сметка на търговците. Ниските нива на печалба, с което се налага да работим поради наличието на сив сектор, не позволява да се инвестира правилно в развитие на персонал, иновации, както и да се осигури поддръжка на такава голяма структура. Издръжката на 800 служителя, 200 бази и 130 тежкотоварни превозни средства изисква сериозни средства.

Това, което правят колегите от Западна и Централна Европа в това число Унгария , Полша, Чехия, е че залагат изключително много на обслужването. Работят усилено в насоката всеки бизнес процес да бъде изцяло насочен в посока да са в услуга на клиента. Разбира се, дори и там имат ценови заигравки, но като че ли съществува едно повсеместно разумно разбирателство за това, че всъщност е нехигиенично да се слиза под една критична точка. Хората се опитват да си гарантират нормалните маржове, които са необходими за оцеляване, развитие и инвестиции.

Ти отговаряш за цялата структура „Топливо“АД или за част от нея?

Отговарям за цялата структура.

Колко човека работят в цялата структура?

В цялата структура, с дъщерните дружества работят над 800 души.

Спиш ли добре?

(Смее се) Много добре. Хубавото е, че екипът, с който работя, е много добър. Това са хора, които знаят как работи системата, с опит, а отделно целият екип е изключително положително настроен към промените, които инициираме в дружеството.

Как приемаш „Топливо“?

Като огромно предизвикателство. В интерес на истината, когато водихме разговор със собствениците, в самото начало, ми се стори твърде голяма и направо колосална задача. Разбира се, те обещаха подкрепа по всякакъв възможен начин и истината е, че без  безрезервната  подкрепа, която ми оказват, трудно бих се справил. Наистина структурата е много голяма, и трябва да се подхожда с изключително внимание при внасянето на корекции,  в  традиция, която е била жива 70 години.  Голяма част от екипа  работи в дружеството  над 30 години.

Те как се адаптират към нововъведенията, особено в по-малките градове?

В началото им беше трудно да приемат промените, но виждайки резултатите от тези действия, се присъединиха към нашата обща цел с желание и ентусиазъм.

Интернет опция ли е за вас?

О, да. Към момента направихме един абсолютно нов сайт, в който добавихме ценна информация относно продукти, калкулатори за изчисляване на необходимите количества строителни материали за даден проект за улеснение на клиентите, карта на всички бази и др. Имаме и доста сериозно ФБ присъствие. Планираме и интернет магазин. Ще се опитаме да качим всичко в интернет платформата ни  и когато някой иска нещо, да може да го заяви оттам.  Така ще можем да сме малко по-гъвкави и да се доближим до този сървис, който имат там някъде по света. Хората правят много интересни неща, много бързо се развиват, разполагат със значителни суми, които да инвестират в своето развитие. Дори вариантът на електронната търговия, който тук познаваме добре, там вече е малко демоде😊),  там вече правят по-интересни неща.

А колко продукта продавате в „Топливо“?

Към момента са около 8000 артикула. Нашата цел е да станат между 15 000-20 000.

Всичките да са в строителната индустрия?

Основно, да. Ние имаме много силно присъствие в грубото строителство, а с времето искаме да се насочим и към довършителните  работи, защото там не сме така силно представени. Така че мисля, че към 20 000 артикула е оптималната цифра, която можем да представим.

Какви са краткосрочните ти цели?

До към 2020 г. искам категорично да сме най-голямата компания на пазара за търговия на строителни материали на пазара, да разполагаме с най-много превозни средства. Тази година вече подновихме около 30 камиона,  следващата година планираме да допълним парка ни с още около 30. Имаме намерение да обновим сериозно количество бази, както и да изградим и няколко нови.

Какъв търговец си –  който разчита на интуицията си или повече на маркетингови проучвания и цифри?

Комбинация от двете. Ако разчиташ само на интуицията можеш да се подведеш, макар да съм силно интуитивен, когато става въпрос за развиване на бизнес, си пиша домашното през проучванията и числата.  (Смее се) Обаче да предусетиш накъде ще се движи света,  интуицията може да ти помогне.

 

Остава ли ти свободно време с тези 800 човека на работа?

Не. (Смее се)

Все пак, когато можеш да почиваш, как обичаш да прекарваш времето си?

Разбира се, със семейството. Честно казано, напоследък не остава време да ходим по почивки. Откакто съм в „Топливо“ ваканцията ми е била 5 дни, така че няма как. Имам страшно много задачи, които трябва да свърша, но съм сигурен, че ще дойде и време, в което ще може и да се почива, но това време не е сега.

Какво бъдеще си представяш за сина си?

Това е най-сложния въпрос, за съжаление. Не виждам нещата в България да се подреждат, въпреки усилията, които се полагат. А сина ми все още е много малък и не знам накъде ще се насочи. Ако тръгне по стъпките на тате, няма да му е добре, ще го чака много работа. (Смее се) Да е жив и здрав, да прави каквото иска, но в крайна сметка нещата в България не стават по-добре. За съжаление липсва каквато и да е дългосрочна предсказуемост на пазара с хоризонт повече от 2 години. Общо взето всички чакат кога ще дойде следващата криза и се надяват да са една идея по-подготвени.

Това от манталитета ли е?

Не, не мисля, че е от манталитета. Просто промените, които се случват стават твърде бавно, или поне за мен е така. Мисля, че държавата отдавна трябваше да е регулирала сивия сектор. Нямам добро усещане за това, че можем да планираме добре. Колкото и да бягаме от плановата икономика от едно време, без да планираме бъдещето, няма как да стане. Липсата на предсказуемост и дългосрочно планиране и постоянство в държавата много вреди на бизнеса и води до нестабилност. Виждаме чужди инвеститори да се дърпат, защото не са наясно какво да очакват. Колкото и да си обещаваме някакви страхотни неща, виждаме, че те вече 27-28 години не се случват, така както очакваме. Много ми се иска детето ми да остане в България и да намери своя път, но не вярвам, че ще се случи.

Как отпразнувахте 70-годишнината?

Събрахме около 250 наши клиенти и голяма част от търговския персонал на фирмата. Събрахме се в клуб Joy Station, където се позабавлявахме здраво няколко часа. Направихме си едно страхотно парти. Беше важно да се отбележи, че „Топливо“ го има вече 70 години на пазара. Фирмата друг път не е правила такова нещо и бяхме малко притеснени дали ще се получи. Не само, че се получи, а даже стана много добре.

Какво е  „Топливо“ за теб: респект или отговорност?

Отговорност. Все пак 800 човека трябва да се приберат със заплати вкъщи. Мисля, че това е най-важната част, след което да направим така, че тези 800 човека да се чувстват добре и да имат усещането, че фирмата се грижи за тях.

Какво си пожелаваш сега, когато сме в края на годината?

Пожелавам си всички да не губят доброто настроение в новата година, да са още по-борбени и инициативни и съм отворен към всякакви предложения. Искам да станем една идея по-добри, по-бързи, по-точни в обслужването си към клиентите и си пожелавам още догодина да сме на челното място в България сред търговците на строителни и отоплителни материали, да сме най-желаният партньор за работа сред доставчици и клиенти и най-добър работодател в сектора.