Придобивките и удобствата ще върнат служителите в офисите

Бъдещето на бизнес сградите ще зависи все повече от soft-, а не hard характеристиките им


офисите

Въпреки прогнозите на голяма част от компаниите през пролетта на 2021 г. да започнат поетапното връщане на служителите в офисите, все още над 70% от тях работят дистанционно. Toва показва проучване на Cushman & Wakefield Forton.

Според експертите пандемията даде силен тласък на промяна в начина на работа. Създаде и допълнителни предизвикателства пред компаниите, свързани с продуктивност, задържане на талант, сигурност на работното място, гъвкавост.

Успешната адаптация на компаниите в новата среда зависи в голяма степен от физическите работни пространства и реално засяга и собствениците на бизнес сгради.

„Собствениците на сгради и бизнесите търсят различни механизми, с които да върнат служителите на физическите им работни места. Редица изследвания доказаха, че продължителната работа от разстояние не само понижава ефективността и креативността на хората. Влияе негативно и върху тяхното физическо състояние. Служителите се чувстват по-изморени и изолирани. Расте рискът от бърнаут. Ако ваксинацията е медицинският отговор на усложнената обстановка, то бизнес отговорът ще бъде приспособяването на работните среди към новите условия.“ Това коментира Михаела Лашова, управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton.

В отговор на трайно изменящата се среда и настъпилите промени в нуждите на наемателите и техните служители, компанията разработва нова платформа Forton Digital Services for Real Estate.

Сред партньорите на компанията в разработването на дигиталните решения са технологичните стартъпи BIODIT, Grid Metrics, Corefin и други.

„Посоката, в която дигитализацията е наложителна, включва възможностите за интегриране на умен достъп до пакринга и офисите. Иззвестия, резервиране и управление на конферентни помещения, поръчване на храна, информация за събития, енергиен мениджмънт и др. услуги. Всяка една може да бъде достъпвана и управлявана интерактивно от телефона.“, посочва Красимир Петров, мениджър „Управление на имоти и активи“ в компанията.

„На офис пазара в София в момента има достатъчно първокласни площи с потенциал за внедряване на технологични решения. Сегашният момент, когато предлагането е повече от търсенето, е най-подходящ за въвеждане на подобни иновации, които ще повишат конкурентоспособността на отделните проекти. Заетите сгради ще могат да задържат дългосрочните си наематели. Тези, които не са запълнени, могат да използват възможността да привлекат нови ползватели. И в двата случая собствениците на сградите ще трябва да заложат много повече на “soft” решения, които позволяват комбинативност и гъвкавост. Ще се търси добавената стойност на сградите в технологичните възможности.“, пояснява Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Към края на 2020 г. незаетите площи на офисите са 284 148 кв. м. За последното тримесечие делът им е нарастнал от 11.4% до 13.6%, сочат данните на консултантската компания.

Вижте още: