Приеха Бюджет 2021 в Троян. Инвестират 8 млн. лева в инфраструктура


бюджет троян

снимка: община Троян

Близо 36 милиона лева, което е с 8,5 млн. повече от 2020 г., е бюджетът на община Троян. Това е и най-големият бюджет, който администрацията досега е управлявала, съобщават от там. Съотношението между държавни и местно генерирани приходи е 53% към 47%.

Акцентът през 2021 г. пада върху инфраструктурните инвестиции, за което са заделени 8 225 000 лева, което е два пъти повече от миналата година.

Сред приоритетните обекти са:

– изграждане на 3-та клетка на Депото за твърди битови отпадъци за 2 281 000 лева;

– строителство на спортна зала: 618 000 лева;

– строителство на паркинг в кв. 303 за 218 000 лева;

– реконструкция на Център за временно настаняване в с. Дълбок дол, съпътстваща инфраструктура по изграждане на мост при „Лукойл“ и осветление по ул. „Долно Ливаде“.

Сред приоритетите на тазгодишния бюджет ще бъдат инвестициите в селата, които са 1 722 000 лв. от общите разходи.Предвидени са 503,8 хил. лева за ремонт на пътища в Белиш, Гумощник, Терзийско, Горно Трапе, Орешак – Черни Осъм (Стругът, Миленча и Орешак-Троянски манастир-Черни Осъм), Врабево, Ломец и Балабанско.

Предвижда се и обновяване на здравните служби, ремонт на някои читалищни сгради и други сгради общинска собственост.

При представянето на бюджета, кметът Михайлова определи като най-сериозно предизвикателство успешно изпълнение на инвестиционната програма и проектите с външно финансиране. Много неизвестни поражда и участието на общината в Националния план за възстановяване и развитие, но усилията на администрацията са насочени към предварителна подготовка на проекти и стратегии в области, за които се очаква да има финансиране, добави още тя.