Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Приказната къща на вълшебника-градинар в Бургас

автор и снимки: Ева Иванова

 

Няма посетител или гражданин на Бургас, който да не познава приказната къща, сгушена в Морската градина. Разпознаваема от всички, тя определено има собствен дух, история и необикновената способност в миг да те пренесе в една друга епоха… Тази къщичка от приказките днес стои като малко бижу, което разказва истории за различни времена или за други светове, изпълнени с вълшебство… Става дума именно за емблематичната къща на Георги Духтев – създателят на крайморския парк в Бургас.

Роден във Варна на 7 август 1885 г., Духтев живял в двореца в Евксиноград, където работела майка му. От много малък той проявявал необикновен интерес към природата и растенията. Цар Фердинанд се впечатлил от Георги и неговата страст. След като младото момче завършило с отличие гимназия, а царят платил за неговото обучение по немски език. По-късно Георги Духтев станал стипендиант на цар Фердинанд и завършил паркоустройство и цветарство в Айсбург, Австрия.

След завръщането си в България, царят предлага на талантливия млад ландшафтен архитект да остане в двореца в Евксиноград и да поддържа царската градина там, но той настоява да бъде назначен в Бургас.

Така през 1910 г. Георги Духтев става управител-градинар на община Бургас. По това време на мястото на любимата днес „морска градина” има едно голо поле от над 70 дка, които младият градинар и архитект трябва да претвори в градина достойна за царе.

Проектът му за алеи и залесяване на голото поле и превръщането на това пространство до брега на морето в приказна „Парфюмерийна градина” бързо бива одобрен от общината.

През 1923 г. проектът му вече добива по-завършен вид, а бургазлии се радват на прекрасни алеи, залесена площ с широколисни вечнозелени дървета, цветни фигури и кичести храсти.

За Духтев е построен стъклен павильон, познат още като „Парника”, в който той работи и експериментира, като сътворява нови видове растения. В същата година, в която паркът-мечта е почти завършен, царският градинар се жени.

Семейството получава възможността да заживее в свой собствен дом, в сърцето на творението на Духтев – в сепециално построена за архитекта къщичка в градината.

Така в познатата на всички бургазлии приказна къща заживява градинарят-вълшебник, претворил гола, неплодородна почва в чуден крайморски парк по западен модел, с който бургазлии се гордеят и до днес.

След като създава за Бургас огромна градина за отдих, която всички обичаме и днес, Духтев заминава за София със семейството си, където твори нови чудеса. Той създава градската градина в София, градинката пред Военния клуб и Японския кът в Борисовата градина. Със своите творби той впечатлява колегите си от Италия, Германия и Франция. Духтев получава от Цар Борис III кавалерски кръст „Народен орден за граждански заслуги с корона“ през 1937 г.

Той умира от инфаркт през 1955 г. в София, а вълшебния си дом в крайморския парк в Бургас, завещава на бургазлии.

През 2019 г., за пръв път се учредява награда на негово име и е връчена на откриване на националната изложба за цветя „Флора 2019”.

Къщата на Георги Духтев и до днес внася романтични нотки и напомня за времето, когато в България все още са се сбъдвали чудеса, а талантът е бивал забелязан, развиван и ценен. Къщата наскоро бе реновирана от кмета на града, а там и днес се помещава бургаската хидро-метеорологична обсерватория към Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Аз също имам лична връзка с тази прекрасна къща в Морската градина на Бургас. Когато бях студентка и тъкмо завършвах дебютния си роман Заблудения завоевател” през лятото на 2009 г. имах проблем – историята нямаше начало. Бях доста ядосана на майка ми, че след като прочете целия ръкопис просто ми каза: „всичко е хубаво, но няма начало.” Първосигнално отрекох и и казах, че всичко е наред, но вътрешно знаех, че е права. Наистина, откъде започваше всичко в моя роман? Кои са героите, аз по никакъв начин не ги бях представила. Дори не знаех къде живеят… Любимото ми място за разходка и вдъхновение още оттогава беше Морската градина…

Отидох там и тръгнах безцелно по алеиите. Изведнъж, нещо ме накара да се спра пред къщата на Георги Духтев.

Съзерцавах я дълго и пред очите ми се разгърна диалога, срещата между дваматаглавни герои: Заблудения Завоевател и Безименния странник. Тогава видях цялата история как всъщност те попадат на Замаяната планета, а приказната къща, отдавна изоставена в моя роман, се превърна в техен дом пред очите ми… Прибрах се вкъщи най-накрая написах началото на моята книга. Малко хора знаят, че в първата глава визирах прекрасната къща, която е била дом на Георги Духтев. Там, където е живял творецът изградил любимото място на бургазлии, а и мое място, което ме вдъхновява и до днес.

Щастлива съм, че главните герои от моята книга всъщност започнаха своето съвместно пътуване на Замаяната планета именно от дома на Георги Духтев… И съм благодарна, че Бургас и до днес приютява и вдъхновява творци, така както малката приказна къща в крайморския парк е приютила един истински вълшебник…

 

Вижте още:

Един различен поглед към дом „Петко Стайнов” в град Казанлък

Историята на Доходното здание в Русе