Проблем с електронната система връща хартиените карти в градския транспорт в Русе

Проектът беше подкрепен финансово с над 26 милиона лева по Оперативна програма „Региони в растеж“


Силвия Петкова

Само пет години след като Община Русе въведе интергирана система за градски транспорт и използване на електронни карти в автобусите и тролеите, ще се наложи да се върне принудително към добрите стари хартиени карти. Това стана ясно от информация подадена от местната администрация на крайдунавския град.

В късния следобед в петък от Общината съобщиха, че временно валидаторите в градския транспорт няма да работят. До кога? Не става ясно.

Ясно е обаче едно, че през 2015 година общината въведе системата в рамките на проект „Интегрирана система за градски транспорт“ на стойност на 29 милиона лева. Въвеждането на електронното таксуване беше само един от компонентите по нея. Проектът беше подкрепен финансово с над 26 милиона лева по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Още след въвеждането на валидаторите обаче, те дадоха проблем. Масово в автобусите, покриващи линиите от градския транспорт, които се обслужват от частни превозвачи, валидаторите не работеха или бяха повреждани. Така хората макар и закупили и заредили електронни карти се налагаше отделно за заплащат с левче пътуването си. След питане в Общинския съвет се стигна до там, гражданите да бъдат задължавани да носят касова бележка. Тя ще им трябва, за да да удостоверят, че за заредили картите си.

Заради установени проблеми в софтуера на валидаторите, започна анализ на специалисти. А докато трае това, временно няма да е възможно да се извършва валидиране (таксуване) с електронни карти в превозните средства на градския транспорт в Община Русе. От администрацията коментираха, че е желателно  пътниците да използват билети до отстраняване на проблема. Заредените суми по електронните карти ще се запазват и ще се използват след възстановяване на системата.

Гражданите, които искат да пътуват с електронните си карти, ще трябва допълнително да получат и хартиен носител. На него ще се  отразяват пътуванията им.  От общината съобщиха още, че притежателите на ученически и граждански карти, заредени с предплатен период, трябва  да представят заедно с електронната карта и касовия бон.

Притежателите на карти с ограничен брой пътувания (възрастни граждани и хора с увреждания) ще трябва да представят в превозното средство не само електронната карта, но и абонаментна (хартиена) карта за перфорация на отчитане на пътуването. Притежателите на карти, заредени с парични сума, трябва  да се снабдят с хартиена абонаментна карта за перфорация на осъществените пътувания. Тези карти ще се издават безплатно от Билетния център към Община Русе след представяне на притежаваната електронна карта. От администрацията допълниха още, че временно стационарните апарати няма да работят и няма да бъдат издавани и електронни карти със стойност до отстраняване на проблема.