Продадоха картина на Банкси за рекордните 19,45 милиона евро


картина

снимка: картина ‘Game Changer’ by Banksy Credit, кредит: Christie’s

Картина на уличния художник Банкси (Banksy), посветенa на британските здравни работници по време на пандемията, бе продадена за рекордните 16,75 милиона британски лири или 19,45 милиона евро. Приходите от аукциона са дарени в полза на британската държавната здравна служба.

Сумата е рекордна за Банкси, особено като се има предвид, че първоначално творбата беше оценена на 2,5 до 3,5 милиона лири.

“Game Changer”, подписаната маслена картина от неуловимия художник показва момче, което е издигнало в ръцете си кукла медицинска сестра. А фигурите на супер героите Батман и Супермен са изпратени в коша.

Произведението се появи за първи път в университетската болница в Саутхемптън на южното крайбрежие на Англия, по време на първата вълна от глобалната коронавирусна криза през май миналата година. Художникът, който за пръв път излезе на графити сцената в Югозападна Англия през 90-те години, остави бележка и, в която благодари на болничния персонал за работата им в борбата с пандемията.

„Благодаря за всичко, което правите! Надявам се, че това озарява малко мястото, дори и да е само в черно и бяло.“

От Саутхемптън с радост споделиха, че репродукция на “Game Changer” ще продължи да “озарява” университетската болница.

Досега рекордът за картина на Банкси държеше „Парламентът на маймуните“. Произведението бе продадено за 9,9 милиона британски лири в Лондон през 2019 г.

В изявление на аукционна къща Christie’s, в която бе поставен новия рекорд, се казва, че с това Банкси отново променя “правилата на играта”. Определят картината като „отклонение“ от характерния непочтен стил на Банкси. Но може би това е и една от причините за рекордната цена.

“Тя е лична почит към онези, които продължават да променят хода на пандемията“, казват от Christie’s.

Вижте още: