Продават Гигинския манастир на търг


Гигинският манастир е обявен за продажба на търг с тайно наддаване от синдиците на КТБ заради кредит от над 300 000 лева, предава бТВ. Парите са били необходими на светата обител за съфинансиране на ремонт с евросредства.

„Съвкупно беше 790 000 лева. Този проект се изпълни от една фирма, която получи един кредит от 395 000 лева. При това кандидатстване манастирът, такъв е законовият ред, участва заедно с тази фирма и парите ги получи манастирът. Фирмата, след като получи парите напълно от манастира, просто затвори врати, банката КТБ фалира, отпуснатият кредит странно защо не е бил обезпечен. Манастирът остана да дължи такава сума, която не е харчена в този манастир по проекта”, обясни отец Никанор, игумен на Гигинския манастир.

Съдът в Брезник през 2016 година изпраща заповед за изпълнение, която обаче поради законови изменения не може да конфискува принудително от манастира. Строителната фирма обаче фалира и банката не може да си върне 42 милиона лева и решава да предприеме мерки по набавянето им, като се оказва, че манастирът е длъжник.

„Когато научихме това и аз се усмихнах, просто ми стана ясно. Това е животът, мога да кажа – Бог да пази всеки”, каза отец Никанор. Как обаче европроектът е бил изпълнен, след като парите за съфинансирането не са стигнали до манастира, коментира той пред телевизията.

Източник: offnews.bg