Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Проект на къща по поръчка или готов проект – какво да изберете, ако ще строите?

къща

Домът не е просто място, това е усещане. И всеки от нас влага по частица от сърцето и душата си в изграждането му – независимо от размерите му, дали е къща или апартамент, без значение къде се намира.

Ако ви предстои да изградите своя дом от нулата – по-малка или по-голяма къща, която да побере желанията и мечтите ви, първото предизвикателство, пред което трябва да се изправите, е това да вземете решение дали да използвате готов проект на къща (т.нар. типови къщи по каталог) или да се обърнете към архитект за изготвянето на персонализиран проект за вашия бъдещ дом.

И двата варианта са решение. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци. И е добре да ги имате предвид, преди финалното решение, което ще определи и целия последващ процес при създаването на мечтания дом.

Без да губим време, преминаваме към същината на темата днес, а именно – предимствата и недостатъците на двата варианта като ще ги разгледаме на база три основни характеристики – дизайн, цена и строителство.

Проект на къща по поръчка

архитектурно ателие къща

Разбира се, едва ли има по-добро решение от персонализираното, без значение дали говорим за проект на цяла къща, на кухня или пък за избора на завеси…
Избирайки да се обърнете към архитект за изготвянето на персонализиран план на дома, това означава, че той ще ви предложи най-добрия дизайн и разпределения, които отговарят изцяло на вашите нужди.

Дизайн

Най-голямото предимство на дома по поръчка е, че архитектът започва от нулата. След като получи информация за наличната площ и вашите изисквания, вие ще получите най-доброто решение. А това със сигурност би оправдало всяка инвестиция в подобен проект.

При работата с архитект самите вие (с консултации от негова страна) ще имате възможност да изберете строителните материали до най-малката подробност. И да съобразите най-доброто съотношение бюджет-качество. Имате възможност и за по-голям избор, що се отнася до решения, отговарящи на стандартите за пасивни енергийни решения, които, с постигане на по-добра енергийна ефективност на дома, също биха оправдали инвестицията.

Архитектът може да ви предложи и нестандартни решения, за разлика от готови проект. Като различно разположение на входната врата или прозорците, което да допринесе за максимален достъп до естествена светлина и свеж въздух. Както и други хитрини, от които няма как да се възползвате, ако изберете готов план.

Основният недостатък тук е, че проектирането на мечтаната къща ще ви отнеме повече време. И по-често ще сте изправени „на нокти“ при вземането на важни решения.

Разходи

Като цяло домовете, проектирани от архитект, струват повече от готовите жилищни проекти. Най-малкото, защото включват и хонорара на специалист, който ще отдели от времето си и ще приложи натрупани с опита практики във ваша полза.

Това едва ли ви изненадва обаче… Дори при покупката на кола има разлика в цената, ако изберете базов модел или такъв с допълнително оборудване според вашите желания, нали?!

Разбира се, независимо от решението ви, за да няма изненади, трябва внимателно да обсъдите офертата и какво включва тя. Само така можете да получите максимално точна сметка дали подобен проект отговаря на заложения от вас бюджет.

Припомняме, че освен архитект, ще ви бъде нужна и помощта на интериорен дизайнер. А него е добре да присъедините още в самото начало в процеса на проектиране. Това ще ви спести корекции и промени по проекта впоследствие.

Строителство

Ако сте избрали архитекта, с когото да работите, можете да разчитате на неговата препоръка за строителна фирма, която да изпълни проекта. Помислете и за това кой ще изпълнява технически надзор на цялото „приключение“ – дали сами ще се заемете с това (което не препоръчваме, особено ако нямате опит в строителството); ще разчитате на услугите на архитекта или на дизайнера; или ще си наемете независими от тях фирма. Възможностите са много в случая и всичко е въпрос на лична преценка и бюджет.

Разбира се, дори архитектът, с когото сте избрали да работите, да ви препоръча строителна фирма, това не означава, че не можете да проведете и допълнително проучване и за други фирми на пазара, преди да наемете избраната окончателно.

Препоръчваме ви да следвате принципа „най-малко три оферти“ – не само за избора на строител, но и за този на архитект; на интериорен дизайнер и пр. Предварителното проучване, което сами трябва да направите, ще ви спести и средства, и време, и проблеми в хода на реализация.

Готов проект на къща

къща

На кратко – това означава да си изберете къща от каталог, по картинка 🙂 .

Този тип проекти са разработени на база типови параметри и характеристики и често се предлагат от строителните компании, които изпълняват по няколко такива годишно. В този вариант клиентите често отчитат като предимство факта, че още в началото виждат готова визуализация на бъдещия си дом. (За разлика от индивидуалния проект, в чийто резултат не са сигурни до самия финал).

Дизайн

Както вече споменахме, едно от предимствата при избор на готов проект е, че знаете как ще изглежда от самото начало. Т.е. спестявате и много време, защото получавате готови решения и визуализации. Спестявате си и необходимостта от взимането на множество решения – от разпределението на помещенията, до това какви да са подовите настилки например. Защото в тези проекти всичко може да бъде предложено наготово от самото начало – „до ключ“.

Тук обаче възможностите за персонализиране на помещенията и разпределението на жилището са ограничени. Да, можете да оставите собствения си почерк в част от довършителните работи и смяна на цвета на плочките, подовите настилки, боите и т.н., но толкова. Освен това, има вероятност в проекта да е включен килер или друго помещение, което за вашите нужди би било излишно, но така или иначе ще трябва да го платите. А ако решите да го промените – да платите допълнително 🙂 .

Предимство на готовите планове обаче е и това, че бихте могли да видите „на живо“ къщата си, преди да сте я поръчали, ако фирмата вече е реализирала избрания от вас дизайн. Тук, разбира се, често се пренебрегва факта, че теренът, с който разполагате и този, на който е построена същата къща, могат да се окажат коренно различни и това да доведе до ред несъответствие и проблеми при изпълнението й.

Ако теренът ви е неравен, наклонен или има други особености, не пропускайте да коментирате това с фирмата, преди да пристъпите към подписване на договор.

Разходи

Да, избора на готов проект е по-бюджетното решение. Дори цените на строителните материали ще са по-евтини, заради факта, че фирмите, които изпълняват тези проекти, пазаруват на едро – поне за няколко обекта едновременно. Това е и една от причините да могат да ви предложат по-конкурентна крайна цена.

Това означава, че и правото ви на избор е ограничено обаче. Строите с материалите, които фирмата избира, а не тези, които вие бихте искали. Да, и вторият вариант е възможен, но това са и допълнителни разходи.

Повечето компании с готови проекти предлагат фиксирани ценови пакети, които включват всичко (поне на пръв поглед). Дори допълнителните такси за промени и реконструкции също са предварително определени.

Въпреки тези пакетни цени, които биха изглеждали много по-примамливи за бюджета ви,
трябва отново внимателно да прегледате и обмислите офертата и какво включва тя. Практиката показва, че този тип оферти включват архитектурен проект; строителни конструкции и технически контрол; проект за водоснабдяване и канализация (ВиК; проект за  електроинсталция и за енергийна ефективност и оценка за съответствие на енергийната ефективност; проект за пожарна безопаност (обикновено за къщи със застроена площ над 200 кв. м). Често не включват цената за озеленяване, защото не е задължително за издаване на разрешение за строителство на еднофамилна къща. Не са калкулирани и цените за геоложко проучване на терена; геодезическо заснемане и вертикална планировка; проект за отопление, вентилация и климатизация (ОВК) и пр. А всички те, при финална калкулация, в зависимост от сложността и спецификата, биха добавили сериозни допълнителни разходи. Такива, които, ако не планирате предварително, могат да ви „изненадат“ неприятно впоследствие.

Освен това, всякакви промени или персонализиране в дизайна или материалите, с които да бъде изпълнен проекта на вашата къща, също могат да доведат до сериозно покачване на цените.

Трябва да вземете предвид и факта, че ако фирмата работи по няколко проекта едновременно, това може да доведе и до забавяне на първоначално предвидените за строителството на вашата къща срокове.

Вместо заключение

Целта на статията ни не е да ви кажем кой вариант да изберете. Напротив – представихме ви предимства и недостатъци, които да имате предвид при вашето решение спрямо бюджета и конкретните ви представи за това как да изглеждате вашата собствена къща.

И без значение на кой избор ще се спрете, не забравяйте, че основното и най-важно нещо е да направите лично проучване и сами да прецените плюсовете и минусите на единия и другия вариант, за да направите информиран избор.

Препоръчваме ви да потърсите и препоръки от ваши близки, които да имате предвид, когато избирате архитект; интериорен дизайнер; строителна фирма…. Но, не пропускайте да отчетете и тази малка подробност, че това, което е било най-добро за братовчедка ви, когато е строила собствената си къща, не е гаранция, че ще бъде и най-доброто за вас.

В крайна сметка човек не строи всеки ден къща! Затова, когато го прави, трябва да е сигурен, че си заслужава инвестицията, нали?!

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

жилищно строителство 20.07.2021

10 тенденции в жилищното строителство, за които трябва да знаете

Жилищното строителство е тема, която рано или късно „застига“ всеки от нас и това е хубаво, разбира се! 🙂 За […]

Прочети още
ранспортни контейнери 20.09.2021

Архитектура от транспортни контейнери – 6 различни приложения

С годините архитектурата от транспортни контейнери придоби все по-голяма популярност и намери своето широко приложение в различни проекти по целия […]

Прочети още