Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Проект на MVRDV отбелязва 500-годишнина от създаването на първите социални жилища

социални жилища

Архитектите от MVRDV, в сътрудничество с фондация Fugger, проектираха изложбен павилион, с който да се отбележи 500-та годишнина от създаването на най-стария в света комплекс от социални жилища – Fuggerei в Аугсбург, Южна Германия.

Fuggerei е построен от търговеца Якоб Фугер и отваря врати през далечната 1521 г. Идеята на търговеца е да бъде дом в неравностойно социално положение. Затова и на обитателите на тези социални жилища е наложен т.нар. плосък годишен наем от само един гулден или около 0,88 евро.

„От самото начало Fuggerei е установил стандарти, които имат силата да променят положително обществото и да дадат иновативен отговор на спешните социални предизвикателства, коментира инициативата Александър Фугер-Бабенхаузен, старши член на Съвета на семейството. Идеята на Фугер е за всеки, тя не познава граници“.

Привлечени от идеята, MVRDV създадоха павилион, който представя тяхната гледна точка за бъдещето на концепцията Fuggereien.

Дизайнът представлява дълъг и тесен павилион с фронтон, който ще бъде позициониран на площада пред сградата на кметството в Аугсбург. От една страна – за да ознаменува добрата кауза на Фугер и от друга – за да бъде домакин на разговори, дебати и други публични събития.

социални жилища

„Очарователната история на Фугер го прави различен от всичко, върху което сме работили. Той показва колко разнообразни могат да бъдат жилищата като тема за проучване; без значение колко подходи си представяте, винаги има други начини“, коментира Джейкъб ван Рейс, основател на MVRDV.

Павилионът е изработен от напречно ламиниран дървен материал. Формата му е вдъхновена от тази на комплекса Fuggerei. Дизайнът му обаче се издига във височина като в най-високата си част достига до 8,5 м, откъдето се разкрива забележителна гледка.

Планирано е да отвори врати за публични прояви на 6 май 2022 г.

Изображения: MVRDV

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!