Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Проект съживява сградата, в която е създадена прочутата торта Гараш

Гараш

текст: Силвия Петкова

Част от емблематичните за стария Русчук сгради, загубени безвъзвратно във времето съвсем скоро ще бъдат възстановени, макар и по нетрадиционен начин.

Идеята става факт с проект „Изгубеното минало на Русе“. С него ще бъдат създадени 360 градусови модели на изчезнали или полуразрушени русенски сгради с историческо значение. Всяка от избраните сгради е имала своето значение по времето, когато Русе е бил Русчук и е бил в своя разцвет – вратата на България към Европа.

Чрез 3D визуализацията ще бъдат създадени 360 градусови модели на екстериора. Визуализациите ще бъдат достъпни през вече изградена онлайн платформа и QR кодове. Така публиката ще може да научи как е изглеждал ресторант – бирария Фишер, кино „Роял“ или пък ще видят в пълния й блясък западналата и в окаяно състояние в момента сграда на първото застрахователно дружество „България“.

Сред избраните сгради е и тази на емблематичния хотел „Ислях Хане“. В него са гостували политици, дипломати, пътешественици, търговци. След Освобождението на България княз Александър Батенберг посреща именно в този хотел коронованите особи, които гостуват в Русчук.

гараш

На тази улица са били разположени най-престижните сгради в града, вкл. и консулства на различни държави…

Именно в „Ислях хане“ се ражда и прочутата торта „Гараш“.

Вкусното сладко изкушение, което днес е популярно в целия свят, е дело на майстора сладкар Коста Гараш, който дава и името си на прочутата торта. Предполага се, че Гараш е била създадена или за княз Александър Батенберг или за някой от неговите височайши гости, които са отсядали в хотела.  

Архивите разказват, че хотелът е бил построен върху терен, предоставен от османските власти с идеята от приходите да се издържат сиропиталища. Съседните терени са били дадени за изграждане на консулства на различни държави, които плащат големи наеми. Австрийският консул например сключва договор за наем за 5 години през май 1865 г. и плаща 30 000 гроша предварително.

Ислях Хане, снимка: архив

Постройките на хотела и консулствата са в европейски стил и с характерния жълтеникав цвят. Правата, широка улица по която се намират, води към пристанището на Дунава.

Хотел „Ислях хане“ отваря врати на 6 януари 1866 г. Към него има и ресторант. През първите 8 месеца, когато се самоуправлява, печалбата не е голяма – едва 4139 гроша. След като се вижда, че това не е успешната схема, се решава да се отдава под наем, за да е по-добро управлението. На 13 септември 1867 г. се подписва 5-годишен договор за наем на хотела с италиански бизнесмен. През първата година наемът е 25 000 гроша, а през петата вече е 42 500.  

„Ислях хане“ много бързо се превръща в най-луксозното място в столицата на Дунавския вилает. Той е с европейски облик и в него всичко е по западен маниер. Тук са се организирали балове, концерти, уроци по европейски танци и театрални представления. Представяни са и популярните комедии „Многострадална Геновева“ и „Криворазбрана цивилизация“ (1871 г.).

Гараш
Първо тук се е предлагала любимата на всички торта Гараш. /снимка: wikimedia/

Години наред „Ислях хане“ е най-модерният хотел в крайдунавския град, но…

През 20 век обаче съдбата му се променя. След второто десетилетие в сградата се настанява Русенската градска община. А в най-новата ни история първо тъне в разруха, след което през 90-те години постройката е съборена. През 2015 година община Русе прави опити да го изгради отново чрез два конкурса, но те така и не успяват. Изискванията са за нова триетажна сграда с обща разгъната застроена площ 1455 кв.м. в автентичния вид на някогашния хотел. Днес теренът на л. „Княжеска“ 7 тъне в трева и от блясъка на „Ислях хане“ няма и следа…

Гараш
Красива история и… трева. Това е останало от Ислях хане днес. /снимка: 1към1/

Вижте още: