Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Проектът на ПУП на Борисовата градина предвижда забрана за ново строителство

Борисовата градина

Запазване на историческия вид на Борисовата градина със забрана на ново строителство. Възстановяване на дейността на знакови обекти и придобиване от общината на терени, които в годините назад са станали частни. Това са основните цели на изработването и приемането на Подробен устройствен план /ПУП/ на най-големия софийски парк. За това съобщават от Столичната община след проведеното обществено обсъждане на плана.

С преработения проект на ПУП отпадат предложенията за изграждане на нови сгради, каквито бяха Музеят за зелената памет на София, Климатичното училище и ресторант „Тенекиите“. Намалено е застрояването в терена на гара „Пионер“, където ще се оформи зона са спортове и детски комплекс с площадки за игра за различни възрастови групи. В проекта са описани специфичните правила за намеси, с които се запазва и увеличава общоградското културно и рекреационно значение на парка.

На територията на Борисовата градина ще е позволена реконструкцията на съществуващи обекти само при запазване на тяхната обществена функция.

Предвижда се максимално запазване на традиционните спортни и рекреационни съоръжения. Това са Конната база и комплексът „Спортна София“. Планира се и възстановяване на атракцион „Кривите огледала“ и Водния канал. А така също и своя автентичен вид да върнат трите дансинга, Софийският тенис клуб, бюфетът бирария на острова в езерото „Ариана“ в стил австро-германски барок, стадион „Юнак“.

За Националния стадион „Васил Левски“, стадион „Българска армия“ и къпалнята „Мария Луиза“ планът разрешава основен ремонт и модернизация на съоръженията, като всички намеси могат да се осъществят само в рамките на сегашните параметри. Планът не допуска разширение на съществуващата към момента застроена площ, отбелязват от общината.

В резерватната част на Борисовата градина се допуска поставяне само на павилион на детската площадка, на съоръжението за книги при лятната читалня, за охрана и за билети.

Забранява се разполагането на всякакви преместваеми обекти от типа сергии, пазарски будки, рекламни елементи и др.

Паленето на огън, фойерверките и къмпингуването на територията на Борисовата градина ще бъдат забранени.

За всички входове на парка е предвидено поставянето на съоръжения, които да регулират влизането на автомобили. Проектът предвижда места за четири паркинга – под терена на автокъща „Капитолия“, срещу която Столичната община води дела за премахване, в сервитутата на старата трамвайна линия между Телевизионната кула и Руското посолство, към ул. „Николай Габровски“ и към бул. „Симеоновско шосе“.

Проектът на ПУП предвижда още подобряване на свързаността на парка с околните територии чрез изграждане на екодукти през бул. „Драган Цанков“ и алея „Яворов“, велосипедна мрежа, безопасен и удобен пешеходен достъп и свързаност с градския транспорт.

В срок до 4 февруари 2022 г. гражданите могат да депозират писмени становища, мнения или предложения в деловодствата на трите района, на чиято територия попада паркът – „Средец“, „Изгрев“ и „Лозенец“, както и на електронните им адреси. Заключителната дискусия е предвидена за 17 февруари.

снимка: wikipedia

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Борисовата Градина 16.12.2021

Предстои ремонт на Борисовата градина в София

Предвижда се обновяване и възстановяване на голяма част от Борисовата градина в столицата – в района на Езерото с лилиите. […]

Прочети още
29.05.2019

Обществено обсъждане на ПУП на Борисова градина

Обявено е обществено обсъждане на проект за Подробен устройствен план (ПУП) на Парк „Борисова градина“. На основание Заповед № РИВ19-РД09-97/27.05.2019г. на […]

Прочети още