Виж 1към1

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

Прочети още

Прокуратурата потвърди: Има нарушения в защитените зони на плаж „Смокиня“

плаж Смокиня

Възложена от прокуратурата проверка на РДНСК – Бургас е установила пет нарушения на плаж „Смокиня – Север“. Започнали са административни производства за премахване на обекти от морския плаж. Започнало е и едно производство по същия ред за морски плаж „Каваци-Юг“.

Екоинспецията в Бургас е установила административно нарушение по Закона за защитените територии /ЗЗТ/ на територията на природна забележителност „пясъчни дюни в м. „Каваци“.

На 1 юни е съставен акт, а директорът на РИОСВ Бургас е издал наказателно постановление. С него е наложена имуществена санкция в размер на 2000 лв. на дружеството. Санкцията е за извършване на дейности в границите на защитената територия, без съгласуване с компетентен орган – монтаж на преместваеми обекти.

Отново в размер на 2000 лв. на същото дружество е съставен акт за нарурешние на ЗУЧК. Започнато е изграждане на пясъчна дига в границите на защитена територия, без съгласуване  с компетентен орган.

Органите на ОД МВР Бургас пък са установили, че лицето е извършило заораването на пясъчната ивица на плаж „Смокиня – Север“.

В хода на проверката е установено, че от главния архитект на община Созопол са издадени разрешения за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване.

На територията на плаж „Смокиня-Север“ са 11 на брой. А на „Каваци – Юг“ – 14. Разрешенията са с дата  01.06.2021 г. за плаж „Смокиня – Север“ и с дата 14.06.2021 г., 15.06.2021 г. и 31.05.2021 г. за плаж „Каваци – Юг“.

Установените от ДНСК констатации, че на територията на плаж „Смокиня – Север“, с част от издадените разрешения от главния архитект на община Созопол, се легитимира извършването на строителство, а не поставянето на преместваеми обекти, са констатирани по разпореждане на Окръжна прокуратура – Бургас по  започнала  на 12.04.2021 г. проверка. Още тогава ОП – Бургас се е самосезирала, съобщиха от прокуратурата.

снимка: МТ

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
23.06.2021

Директорът на РИОСВ-Бургас – уволнена заради строежи на „Смокиня“ и „Веселие“

Министър на околната среда и водите Асен Личев освободи от длъжност директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова, защото е направила мотивирано […]

Прочети още
плаж смокиня 01.07.2021

Шефът на ДНСК до ВАП: Обектите на плаж „Смокиня“ не са непреместваеми

Началникът на ДНСК арх. Влади Калинов подаде сигнал до Върховна административна прокуратура във връзка с издадени от главния архитект на […]

Прочети още