Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Прокуратурата в Пазарджик проверява „бояджиите“ на Младежкия дом

КАБ

Окръжната прокуратура в Пазарджик разпореди проверка на случая с боядисването с графити на сградата на Младежкия дом в града. 

Прокуратурата се самосезира след множеството публикации в медиите и изпратената от КАБ позиция. В нея архитектите настояват незабавно да бъде преустановено боядисването на сградата. Предварителната проверка е възложена на „Икономическа полиция“ към ОД МВР – Пазарджик. Събраните от проверката данни трябва да бъдат ясни в едномесечен срок.

Припомняме, че новата цветна фасада на сградата, реализирана в рамките на текущ ремонт по инициатива на кмета на града Тодор Попов, провокира масово недоволство от страна на архитектите. Оцветяването на фасадата в над 20 различни цвята в стил „графити“ от КАБ определиха като „недопустима намеса“ и „архитектурно посегателство“. А авторите на сградата бяха категорични, че „да се оцветява сграда с каменна облицовка или паметник, изграден от камък, е нещо повече от невежество!“.

От КАБ призоваваха още Министерството на културата да предприеме действия за предоставяне на статут на недвижима културна ценност на сградата на Младежкия дом. Архитектурната колегия настоява също незабавно да бъде възстановен оригиналният вид на фасадите на емблематичното за града здание. 

снимка: КАБ, архив

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
архитекти 10.05.2022

Архитекти са против „архитектурното посегателство“ над фасадата на Младежки дом в Пазарджик

Архитекти: Действията на Общината в момента представляват драстично посегателство над архитектурния образ на сградата. Архитекти от Регионалната колегия на КАБ […]

Прочети още
Фасадизъм 16.09.2021

Фасадизъм: Когато стените говорят и… лъжат!

Стените не могат да говорят. Поне още не. Това обаче не означава, че не могат да лъжат… През последните години […]

Прочети още