Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Промените в Наредба 5, касаещи кадастралната карта и регистри са факт

Наредба 5

Промените в Наредба 5 за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри вече са финализирани. На 31 август нормативният акт е публикуван в „Държавен вестник“. Наредбата ще влезе в сила от 1 октомври т.г., уточни изпълнителният директор на АГКК инж. Виолета Коритарова.

Това стана ясно в рамките на годишната работна среща на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК). На срещата присъстваха зам.-министър Шишков и ръководителите на областните служби.

Започва надграждането на информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

За това още съобщи инж. Коритарова и уточни, че вече има избран изпълнител за работата по надграждането. Очаква се дейностите да стартират до месец.

Тя изнесе данни, че съотношението между услуги, заявени по електронен път и на гише, е в полза на електронния портал, като те са вече над 50%. „Това значи, че хората ни имат доверие, ние успяваме да наложим нашите електронни услуги, да докажем на обществото, че те работят, че сме една от малкото администрации, която напълно предоставя всичките си услуги в електронен вид и че по тях се работи равностойно с тези, заявени на гише“, коментира директорът на АГКК.

През последната година и половина броят на подаваните заявления се е повишил и те достигат до 3000 на ден.

Продължава да се работи и по увеличаването на кадастралната карта.

За пълното покритие на страната остават 5-6% за урбанизираните територии. Напълно завършен е процесът за София. В началото на тази година са открити обществени поръчки за останалите непокрити 12 обособени позиции за над 11 хиляди хектара. До края на октомври се очаква да приключи процедурата по избор на изпълнители и през декември да стартира работата по изпълнението на дейностите.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
17.06.2021

НАСП: Отлагането на наредбата за достъпността ни дава време да намерим реално решение

Днес Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отложи с една година Наредбата за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите […]

Прочети още
строителството 01.07.2021

КАБ внесе в МРРБ предложения за промени в ЗУТ

От Камарата на архитектите в България (КАБ) поискаха МРРБ да преразгледа последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) […]

Прочети още